Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.
Η γεωπολιτική ένταση είναι μεγαλύτερη από ότι τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει σε απειλές κατά της παραγωγής. Το κραχ στα χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα υπενθύμισε τον κίνδυνο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες όπως των ΗΠΑ, ενώ ο "μπαμπούλας" του ξέφρενου χρέους ελοχεύει διαρκώς για να φέρει μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση.
Πρόκειται για δύο παράγοντες που σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουν μια άνοδο των τιμών του αργού. Εντούτοις, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα ανέβει τους επόμενους μήνες ακόμα και δίχως μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Ένας βασικός λόγος για την πρόβλεψη έχει να κάνει με τα παγκόσμια αποθέματα στην ξηρά και τη θάλασσα, δηλαδή πόσο πετρέλαιο έχει παραχθεί και αποθηκευτεί. Το σχετικό διάγραμμα φανερώνει ότι σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εποχιακά από το 2017 και προβλέπεται να συνεχίσουν να μειώνονται ως τον Οκτώβριο.
(πηγή: @BenniKim)
Ταυτόχρονα, τους τελευταίους μήνες μεγάλοι παραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία περιόρισαν τις εξαγωγές τους μεθοδικά, με τις "κακές γλώσσες" να λένε ότι πρόκειται για μια συντονισμένη κίνηση με στόχο άνοδο των τιμών πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Τέλος, παρά τις εντυπωσιακά διαφορετικές εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ και του ΙΕΑ για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου, η γενική εικόνα είναι ότι θα αυξηθεί φέτος, τη στιγμή που το ισοζύγιο παραγωγής-ζήτησης συνεχίζει να είναι αρνητικό.