Σημαντική διάκριση για την HELLENiQ ENERGY, με την ανάδειξη του κ. Ι. Αψούρη, Γενικού Δ/ντή Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου και της κας Α. Τροκούδη, Δ/ντριας Νομικής Υποστήριξης Εταιρικών Συμμετοχών Ενέργειας και Ρυθμιστικού Πλαισίου Ενέργειας Ομίλου, στα 25 πιο επιδραστικά in-house νομικά στελέχη στον χώρο της Ενέργειας: «Legal Leaders in Energy 25».
Η powerlist «Legal Leaders in Energy 25» του περιοδικού LAWYER, αξιοποιώντας τη διεθνή πρακτική των powerlists, ανέδειξε τα πιο επιδραστικά in-house νομικά στελέχη στον κλάδο της ενέργειας μέσα από την ψηφοφορία των αναγνωστών του περιοδικού LAWYER και μελών της νομικής κοινότητας για τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις, την εξωστρέφεια και τη γενικότερη προσέγγισή τους στον τομέα τους.
Ο κ. Αψούρης, με δήλωσή του στην σχετική ειδική έκδοση του περιοδικού LAWYER, και απαντώντας στην ερώτηση «Ποιο θεωρείτε το πιο εμβληματικό σας έργο που έχει χαρακτηρίσει την πορεία σας», υπογράμμισε τα εξής:
«Ως πιο εμβληματικό έργο ξεχωρίζω το πρόγραμμα μετασχηματισμού του Ομίλου HELLENiQ ENERGY με την ονομασία Vision 2025. Περιλαμβάνει δράσεις σε πέντε πυλώνες:
• Τον επαναπροσδιορισμό του στόχου μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
• Την αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής με επικέντρωση επενδύσεων στη Νέα Ενέργεια
• Την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης
• Την καθιέρωση της κατάλληλης εταιρικής δομής
• Την υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας.
Προφανώς δεν πρόκειται για αμιγώς νομική δράση, αλλά για ένα πολυδιάστατο έργο που απασχόλησε και απασχολεί στελέχη από όλες τις οργανωτικές μονάδες του Ομίλου, η συνεισφορά της νομικής υπηρεσίας, όμως, είναι κεντρική στους τρεις τελευταίους πυλώνες. Μοχλός για την αναβάθμιση της δομής εταιρικής διακυβέρνησης υπήρξε η συμμόρφωση προς το Ν. 4706/2020 και η υιοθέτηση της έκδοσης 2021 του ΕΚΕΔ, ενώ ο εταιρικός μετασχηματισμός περιέλαβε, στο πλαίσιο μερικής διάσπασης, τη μεταβίβαση χιλιάδων συμβάσεων, πληθώρας ακινήτων και ακριβόχρονη ανάληψη δραστηριότητας από την εταιρεία ΕΛΠΕ ΔΕΠΠΠ Α.Ε. στην οποία εισφέρθηκε ο κλάδος διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών και πετροχημικών. Τέλος, η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας και η υιοθέτηση των νέων δακριτικών γνωρισμάτων των εταιρειών του Ομίλου είναι μία πολύπλοκη διαδικασία στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Από την πλευράς της η κα Τροκούδη, απαντώντας στην ερώτηση «Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στον χώρο της ενέργειας και πώς θα συμβάλλετε εσείς στη διαχείρισή της», υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«H μεγαλύτερη πρόκληση είναι η «στοχαστικότητα/αβεβαιότητα» και οι ιδιαίτερες παράμετροι/μεταβλητές που καθορίζουν την ίδια την πρόβλεψη, την παραγωγή και τη ζήτηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτούνται δε πλέον νέες τεχνολογίες και σύγχρονες μεθοδολογίες λ.χ. Ι.Τ (Ιnformation Τechnology), Α.Ι. (Αrtificial Ιntelligence).
Προς τούτο απαιτείται στιβαρή νομική συνδρομή που θα υποδείξει στον πελάτη τις απαιτούμενες νομοθετικές ή/και κανονιστικές παρεμβάσεις για ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, προς επαύξηση της επενδυτικής ασφάλειας. Ως head legal energy experts, διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του Ομίλου της HELLENiQ ENERGY και μέσα από τα προτεινόμενα εταιρικά σχήματα, τα σχέδια χρηματοδότησης που ως ομάδα νομικών-τεχνικών-οικονομικών προκρίνουμε, αλλά και τις ρυθμίσεις των συμβάσεων αγοραπωλησίας και κατασκευής/συντήρησης που διαπραγματευόμαστε (SPA/EPC).
Αυτά ισχύουν έτι περαιτέρω στην HELLENiQ ENERGY SA που καλύπτει όλο το φάσμα της ενέργειας, πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό, ανανεώσιμα πάρκα (onshore και offshore), αποθήκευση άνθρακα, ηλεκτροκίνηση. Απώτερος στόχος είναι η μέγιστη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου και ταυτόχρονα η χρηματοοικονομική ευημερία των μετόχων».