Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις ή ελεύθερη λειτουργία του ανταγωνισμού, η επιλογή για το 2024

Στο αφιέρωμα της προηγούμενης χρονιάς είχε επισημανθεί ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Πολιτεία σε σχέση με τη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες στόχευαν στη μετατροπή της από ανταγωνιστική σε μια καθαρά ρυθμιζόμενη αγορά, θα είχαν αρνητικές συνέπειες καθώς οδηγούσαν εμφανώς σε μείωση του ανταγωνισμού. 

Παράλληλα, η αύξηση των φόρων, αφενός του φόρου 10 €/MWh στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής (ακολούθως τροποποιήθηκε σε 5% επί της τιμής του φ.α.) και, αφετέρου, του ανώτατου ορίου στη χονδρική αγορά, κατέστησε αδύνατες τις διμερείς συμβάσεις και τις πωλήσεις στην προθεσμιακή αγορά, επιβαρύνοντας το αρνητικό τοπίο. Δεν χρειάζεται να αναλυθούν  περεταίρω οι  επιπτώσεις που είχε η μείωση του ανταγωνισμού με παράλληλη αύξηση των φόρων.

Αν και πολύ σύντομα έγιναν κατανοητές οι αρνητικές συνέπειες των μέτρων που ελήφθησαν, δυστυχώς, χρειάστηκε να περάσει όλο το 2023 μέχρι να ανακοινωθεί η κατάργησή τους. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην πολιτική θεώρηση που έχει επικρατήσει για την αγορά ενέργειας, η οποία προβλέπει σταδιακή μετατροπή της από ενιαία και ελεύθερη αγορά σε μια κατακερματισμένη και ρυθμιζόμενη αγορά, όπως ήταν στο παρελθόν.  Η πολιτική θεώρηση αναμένεται να επισφραγιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την επικράτηση των κρατικών CfDs (Contract for Differences) διπλής κατεύθυνσης.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θεώρησης, που στοχεύει σε μια ρυθμιζόμενη αγορά, η προσοχή επικεντρώνεται φέτος στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, με τον καθορισμό από το Υπουργείο της εμπορικής πολιτικής των εταιρειών ενώ παράλληλα, δυστυχώς, τα δύο κύρια προβλήματά της που είναι οι ρευματοκλοπές και η διεύρυνση του κύκλου των κακοπληρωτών, είτε μέσω ενεργειακού τουρισμού, είτε μέσω της καθολικής υπηρεσίας, δεν έχουν επιλυθεί ουσιαστικά.  

Εμείς, στην ELPEDISON, υποσχόμαστε στους πελάτες μας ότι θα προσαρμοστούμε σε κάθε αλλαγή κάνοντας, όπως πάντα, το καλύτερο που μπορούμε, για να τους προστατέψουμε.

Με αυτή τη συνεχή προσπάθεια προχωράμε μπροστά, ατενίζοντας το νέο έτος. 

Εύχομαι σε όλους να έχουμε μια καλή και δημιουργική χρονιά. 

* Ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison