Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Αλλαγή δεδομένων στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αποκαλύπτει η έκθεση «Oil Market Report» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τον Ιανουάριο του 2024. 





Πιο συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ εκτιμά μείωση του ποσοστού του OPEC+ στην παραγωγή πετρελαίου, λόγω των μειώσεων που αποφάσισε ο Οργανισμός στην παραγωγή του.

Ο IEA εκτιμά ότι θα συσσωρευτεί ένα σημαντικό πλεόνασμα πετρελαίου για το τρέχον έτος, καθώς η ασταθής οικονομική ανάπτυξη πλήττει τη ζήτηση για το πετρέλαιο και οι χώρες εκτός του OPEC/OPEC+ αυξάνουν την παραγωγή τους σε επίπεδα-ρεκόρ. Η παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα εκτιμάται ότι θα φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ και θα συντελέσει στη συσσώρευση πλεονάσματος 1,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα, οδηγώντας στο νέο υψηλό των 103,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα για το 2024.

Παράλληλα, οι προσπάθειες του OPEC/OPEC+ να υποστηρίξει τιμές άνω των $80/βαρέλι πετρελαίου αντιμετωπίζουν σκοπέλους λόγω εσωτερικών διχογνωμιών μεταξύ των μελών του αλλά και της παραγωγής από χώρες εκτός του Οργανισμού.

Τέλος, ο IEA εκτίμησε ότι η ζήτηση για μαύρο χρυσό θα αυξηθεί για το τρέχον έτος μόνο περίπου στο μισό της ανόδου που κατεγράφη πέρυσι: 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα αντί για 2,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα πέρυσι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.