Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

ExxonMobil: Κέρδη $6,4 εκατ. την ώρα το 2022

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η κερδοφορία του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil το 2022, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές του και λαμβάνοντας τη θέση του στον θρόνο της αγοράς ενέργειας στη Δύση. 




Πιο συγκεκριμένα, η ExxonMobil σημείωσε κέρδη ύψους $56 δισ. το 2022 ή, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Reuters, $6,39 εκατ. την ώρα. Τα συγκεκριμένα επίπεδα όχι μονάχα αποτελούν επίπεδα ρεκόρ για την ExxonMobil, αλλά και για οποιονδήποτε δυτικό πετρελαϊκό κολοσσό.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί εκτιμάται πως θα σημειώσουν ρεκόρ ετήσιων κερδών για το 2022 εν μέσω της αυξημένης ζήτησης. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση των φωνών που ασκούν κριτική στη βιομηχανία και αιτούνται την αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη της ExxonMobil ήταν $59,1 δισ., προτού από αυτά αφαιρεθούν κάποια λόγω έκτακτης φορολόγησης. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η έκτακτη φορολόγηση που επέβαλε στην ExxonMobil η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που είχε ως συνέπεια την απώλεια $1,3 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της κερδοφορίας ώθησε την ExxonMobil σε άνοδο των επενδύσεών της κατά 37% σε ετήσια βάση (στα επίπεδα των $22,7 δισ.).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.