Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ανοδικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση μαύρου χρυσού

Σημαντική άνοδο της ζήτησης για πετρέλαιο φέτος βλέπει η Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα επάνω την εκτίμησή της για τη ζήτηση κατά 36%, με το άνοιγμα της Κίνας και την ανάκαμψη των αερομεταφορών να αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς.




Πλέον η τράπεζα εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα έναντι των 1,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Από την πλευρά της προσφοράς, η Morgan Stanley σημειώνει ότι η παραγωγή της Ρωσίας είναι πιο ισχυρή σε σχέση με ό,τι αρχικά αναμενόταν, με αποτέλεσμα το β’ εξάμηνο να καταγραφεί στην παγκόσμια αγορά μικρότερο έλλειμμα. Με βάση τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης, αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η τιμή του Brent θα κυμανθεί φέτος στα $90-100/βαρέλι ($100-110/βαρέλι η αμέσως προηγούμενη εκτίμηση).

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την τιμή του Brent και προς τα επάνω την εκτίμησή της για την παγκόσμια προσφορά το 2023 και το 2024.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.