Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία προανήγγειλε η Λάιεν από το Κίεβο

Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σχεδιάζει η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.



«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά», ανέφερε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της.

Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή, στα 60 δολάρια.

Σύμφωνα με τη Λάιεν, το πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, «κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί από την Κυριακή στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.