Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Υδρογονάνθρακες: Παρατείνεται κατά 12 μήνες με απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ η πρώτη φάση των ερευνών στο «block 2» του Ιονίου – Γιατί η Energean ζήτησε περισσότερο χρόνο

Την παράταση κατά 12 μήνες μέχρι τις 14 Μαρτίου 2024 της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας Energean – Helleniq Energy για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο «block 2» του Ιονίου Πελάγους, αποφάσισε η ΕΔΕΥΕΠ.


Ειχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της Energean, που είναι ο operator της παραχώρησης. Με βάση τη σύμβαση που υπάρχει με το δημόσιο η πρώτη φάση των ερευνών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου 2023.

Ωστόσο, η εταιρεία ζήτησε την παράταση προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της πρώτης φάσης ώστε να λάβει την απόφαση για το αν θα προχωρήσει στην δεύτερη φάση του ερευνητικού προγράμματος. Σε αυτό το στάδιο υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνεται και η ερευνητική γεώτρηση.

Στο σκεπτικό της συναίνεσης που έδωσε η ΕΔΕΥΕΠ ελήφθη υπόψη και το γεγονός ότι η κοινοπραξία αναβάθμισε το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών της πρώτης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών και προχώρησε απευθείας στην πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ η επεξεργασία και ανάλυση των 3D δεδομένων απαιτούν επιπρόσθετο χρόνο συγκριτικά με τα δισδιάστατα δεδομένα.

Με πιο απλά λόγια, η κοινοπραξία των Energean – Helleniq Energy θα πρέπει μέχρι τις 14 Μαρτίου 2024 και με βάση την εικόνα που θα έχει από τα τρισδιάστατα δεδομένα να αποφασίσει αν θα φέρει ή όχι γεωτρύπανο στο block 2.

Βέβαια, για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης θα απαιτηθεί άλλος περίπου ένας χρόνος. Και αυτό επειδή απαιτούνται νέες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις αλλά και προετοιμασία των logistics Ουσιαστικά η πρώτη γεώτρηση θα γίνει το 2025

Η παραχώρηση των Ιωαννίνων

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της Energean για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων.

Πιο συγκεκριμένα, η Μελέτη Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σε δημόσια διαβούλευση. Οι φορείς που υποχρεούνται να τοποθετηθούν επ αυτής (αρχαιολογική και δασική υπηρεσία και διεύθυνση υδάτων) θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 6 Μαρτίου. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν τέτοια υποχρέωση έχουν περιθώριο μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Έπειτα η Energean θα πρέπει να απαντήσει σε ενδεχόμενες παρατηρήσεις.

Ακολούθως θα γνωμοδοτήσει η περιφέρεια Ηπείρου για να καταλήξει τελικά η Μελέτη στη διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτή θα ανάψει το πράσινο φως.

Έτσι, η εταιρεία θα ξεκινήσει τη μίσθωση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη γεώτρηση.

Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα κρατήσει ένα χρόνο. Το γεωτρύπανο στα Ιωάννινα αναμένεται να πέσει το 2024.