Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Συμφωνία Exxon - Honeywell για την χρήση τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα σε εγκαταστάσεις υδρογόνου

Η Exxon Mobil θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία της Honeywell International για να δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα σε μια εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου στο Τέξας, ανακοίνωσε η Honeywell σύμφωνα με το Reuters.




Η τεχνολογία θα επιτρέψει στην Exxon να δεσμεύει περίπου 7 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, που ισοδυναμεί με εκπομπές από 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα για ένα χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Honeywell.
Η εγκατάσταση Baytown του Τέξας αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί έως το 2028.Η αξία της συμφωνίας δεν έγινε γνωστή. 
Το εργοστάσιο υδρογόνου στο Baytown αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Exxon να κερδίσει χρήματα βοηθώντας άλλες εταιρείες να απελευθερώσουν τις ανθρακούχες δραστηριότητες. Η διαδικασία παραγωγής υδρογόνου θα παράγει επίσης CO2, το οποίο η Exxon θα δεσμεύσει και θα αποθηκεύσει μόνιμα.

Το έργο "δείχνει τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τους πελάτες στις προσπάθειές τους για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές", δήλωσε ο Dan Ammann, πρόεδρος της ExxonMobil Low Carbon Solutions.

Μείωση κόστους

Η Honeywell ανέφερε ότι η τεχνολογία της κλασματοποίησης CO2 και καθαρισμού υδρογόνου μείωσε το κόστος δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Χρησιμοποίησε μικρότερο εξοπλισμό και είχε χαμηλότερα έξοδα από άλλες τεχνολογίες, ανέφερε η εταιρεία.

«Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα λειτουργεί για την απανθρακοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και είναι αποτελεσματική επειδή μπορεί να επιτρέψει σημαντική μείωση των εκπομπών που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Barry Glickman, αντιπρόεδρος της Honeywell.
Η Exxon αναμένει ότι οι εγκαταστάσεις της στο Baytown στο Τέξας θα παράγουν 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια (28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) υδρογόνου την ημέρα. Το καύσιμο, το οποίο δεν παράγει εκπομπές όταν καίγεται, στοχεύει σε βαριές βιομηχανίες που προσπαθούν να στραφούν από ορυκτά σε ανανεώσιμα καύσιμα.

www.worldenergynews.gr