Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΣΦΑ, Gastrade και Βαλκάνιοι υπογράφουν MoU για Κατακόρυφο Διάδρομο

 

Υπογράφεται σήμερα 1/12 στις 11 το πρωί MoU για κατακόρυφο ( vertical ) διάδρομο από τις εταιρίες  ΔΕΣΦΑ, Gastrade, Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία), ICGB (Βουλγαρία), Bulgartransgaz (Βουλγαρία).





Πρόκειται για στόχο τροφοδότησης με φυσικό αέριο των αγορών των Βαλκανίων, με έναν ενεργειακό διάδρομο που θα ξεκινά από την Ρεβυθούσα και το FSRU Αλεξανδρούπολης και θα φτάνει μέχρι την Ουγγαρία. Έτσι τα φορτία του LNG θα καλύπτουν τις βαλκανικές αγορές και θα βρίσκουν τον δρόμο προς την Ανατολική για να φτάνουν τελικά μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή έχει στόχο να αξιοποιήσει τις υποδομές του ΔΕΣΦΑ, που ήδη έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στην τροφοδοσία των γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία αλλά και να επεκταθεί και σε άλλες αγορές.

Η Gastrade από την πλευρά της έχοντας δημιουργήσει το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα παίξει κομβικό ρόλο, καθώς οι τερματικοί σταθμοί αποτελούν τις νούμερο ένα επενδύσεις για την τροφοδοσία των χωρών που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις από το ρωσικό αέριο. Το FSRU που αναμένεται να είνει έτοιμο το 2023 εξασφαλίζει τις υποδομές για LNG, το οποίο θα μπορεί να κατευθύνεται προς τις βορειότερες αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με την λειτουργία του IGB, για τον λόγο αυτό άλλωστε η παρουσία της ICGB στο μνημόνιο . Εταιρίες άλλωστε που θα συμμετάσχουν στο μνημόνιο, όπως η Bulgartransgaz συμμετέχουν και στο FSRU.

Oι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα στο συνέδριο The 22nd World LNG Summit και αναμένεται στην συνέχεια να αναπτυχθεί το project από τον κ. Κωστή Σιφναίο της Gastrade, που συμμετέχει σε πάνελ του συνεδρίου. 
Το τι θα είναι ο κάθετος διάδρομος και πως θα συμμετάσχουν σε αυτόν οι εταιρίες από την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Ουγγαρία έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα αποτελέσει μια κομβική επένδυση για την ενεργειακή τροφοδοσία και ασφάλεια του συνόλου των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

Πάντως το έργο θα απαιτήσει μάρκετ τεστ, ενώ θα μπορεί να αξιοποιήσει και τα νέα FSRU που θα ολοκληρωθούν στην πορεία 
Ο ΔΕΣΦΑ σαν "διαμετακομιστής" αναμένεται να εξετάσει επέκταση του υφισταμένου αγωγού με στόχο να αυξήσει την χωρητικότητα.
Εξάλλου εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται market test τόσο για την Mediteranean, όσο και για το FSRU της Elpedison η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί της Διώρυγα Gas.

Σε γενικές γραμμές η συμφωνία αυτή θα υλοποιήσει μια πολιτική που σηματοδοτεί και ένα αναμενόμενο άνοιγμα της χώρας μας στα Βαλκάνια και την βούληση του ΔΕΣΦΑ να διοχετεύσει LNG σε βορειότερες αγορές. Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα για να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την θέση της σαν ενεργειακό hub, αφού το LNG που θα έρχεται θα δρομολογείται για αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, τα Δυτικά Βαλκάνια και σταδιακά τον πυρήνα της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα έτσι θα προχωρήσει στην "δικτύωση" της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της περιοχής.
Προφανώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποδχή του καυσίμου στις δικές τους αγορές αλλά και σε ενδεχόμενη αναστροφή θα έχουν οι εταιορίες που συμμετέχουν στο MoU.

Ιστορικό ρεκό στην Ρεβυθούσα

Ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα) αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα κατά το α’ ενιάμηνο του 2022, καλύπτοντας το 42,62% του συνόλου των εισαγωγών.Εκφορτώθηκαν 60 φορτία LNG από 6 χώρες μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022
Η ποσότητα LNG που εκφορτώθηκε αγγίζει τις 27.85 TWh.  Τα κύρια χαρακτηριστικά:
- Αύξηση κατά 13,47% στη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών) σε σύγκριση με το α’ ενιάμηνο του 2021.
-Οι εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 13,26% ενώ οι εξαγωγές σχεδόν τριπλασιάστηκαν (294,73%) σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2021.
- Αυξημένες κατά 27,54% οι εισαγωγές μέσω του σημείου διασύνδεσης με τον αγωγό TAP στη Νέα Μεσημβρία, καλύπτοντας το 19,16% επί του συνόλου των εισαγωγών.

H ανοδική πορεία της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα συνεχίζεται, οδηγούμενη από τις εξαγωγές αερίου, κυρίως προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο ενιάμηνο του 2022, με τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας κατά το συγκεκριμένο διάστημα και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) να συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ.


Αλλεπάλληλες συνατήσεις είχαν προηγηθεί


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε παραθέσει  Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, δείπνο εργασίας στον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Hristo Alexiev και τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rosen Hristov.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν τότε ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα του φυσικού αερίου και σε θέματα αποθήκευσης αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές επισήμαναν τα πολλαπλά οφέλη της λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού Αγωγού Φυσικού Αερίου IGB για την ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ενώ έχει συζητηθεί και  η πιθανότητα επέκτασης της δυναμικότητας του Αγωγού.


www.worldenergynews.gr