Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Συνεδρίαση ΣΕΒ με Σκρέκα: Αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η απλοποίηση της αδειοδότησης, η αποτελεσματικότητα του χωροταξικού σχεδιασμού, η μακρόχρονη εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση και η εξομάλυνση σημαντικών στρεβλώσεων ανταγωνιστικότητας που θέτουν οι κανονισμοί CBAM/ETS αποτελούν τις προτεραιότητες για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.  


Τα σημεία αυτά ανέδειξε το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, στα Γραφεία του Συνδέσμου, την Τετάρτη 30.11.2022.  Η συνεδρίαση του Γενικού  Συμβουλίου έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Τα μέλη του ΣΕΒ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο και τη χρησιμότητα των πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ στην αντιμετώπιση της δύσκολης ενεργειακής συγκυρίας και συνεχίζουν την ανταλλαγή απόψεων με την ηγεσία του Υπουργείου με στόχο τη μέγιστη δυνατή στήριξη τους, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, στην κρίση αυτή.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απευθυνόμενος στα Μέλη και στον κ. Υπουργό. Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα». Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.

Απευθυνόμενος στα Μέλη του Γενικού Συμβουλίου ο Υπουργός κ. Σκρέκας παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.  Στον τομέα του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε την ψήφιση σημαντικών διατάξεων για την προώθηση του net metering και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού.  

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), επισήμανε ότι το Υπουργείο μελετά την εξαίρεση από την χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ,  ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την DG Comp το μέτρο «green pool» για ενίσχυση της βιομηχανίας που συνάπτει PPAs. 

Επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, όπως την επέκταση του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας, την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση και την αύξηση του ορίου των 3MW για το net-metering. 

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να διατεθούν για τη βιομηχανία, όπως το Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.