Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει η Energean Oil & Gas για την επένδυσή της στην παραγωγή πετρελαίου του Πρίνου.
Η πρωτοφανής πτώση των τιμών του αργού στα επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι σε συνδυασμό με την παλαιότητα του κοιτάσματος και τις απαιτούμενες υψηλές επενδύσεις για την αύξηση των ποσοτήτων καθιστούν οικονομικά ασύμφορη τη συνέχιση των δραστηριοτήτων. Όπως αναφέρουν πηγές, εξετάζονται όλα τα σενάρια για την τύχη της παραχώρησης και ανάμεσα σε αυτά ακόμη και της επιβολής προσωρινού «λουκέτου» στην παραγωγή.
Η εταιρία επιβαρύνεται οικονομικά αφού εξαιτίας της βουτιάς του αργού πουλά τις ποσότητες κάτω από το 50% του κόστους παραγωγής. Ο Πρίνος το 2019 έδωσε 3.300 βαρέλια ημερησίως, το 2018 4.000 και για φέτος οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Αναμένεται περαιτέρω μείωση.
Ένα από τα προβλήματα που καλείται επίσης να διαχειριστεί η Energean, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι του κόστους μισθοδοσίας των 270 εργαζομένων. Αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως και με τη μείωση των μισθών η άσκηση δεν βγαίνει.
Στα σενάρια που ακούστηκαν ήταν και αυτό της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην επένδυση, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται. Η εταιρία που έχει την παραχώρηση του Πρίνου θα επιδιώξει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προσπάθεια της να αναζητήσει από κοινού την καλύτερη δυνατή λύση για την τύχη του Πρίνου.
Στο ΥΠΕΝ έχει δοθεί φυσικά η πληροφόρηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεν είναι τυχαία η απάντηση του κ. Χατζηδάκη σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ: «Σε ότι αφορά στον Πρίνο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα πράγματα είναι οριακά και θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη υπομονή και ευελιξία από όλες τις πλευρές προκειμένου αυτή η σοβαρή επένδυση για την οικονομία της Καβάλας να κρατηθεί ζωντανή σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον».
Υπενθυμίζεται ότι η Energean Oil & Gas από το 2008 έως σήμερα έχει επενδύσει 470 εκ. δολάρια για να κρατήσει ζωντανό το κοίτασμα καταφέρνοντας με σειρά γεωτρήσεων να ανεβάσει την παραγωγή όπως προαναφέρθηκε στα 4.000 βαρέλια ημερησίως.
Συνολικά το μέλλον της δραστηριότητας στην Καβάλα, μοιάζει αβέβαιο, με δεδομένη και τη στροφή που σημειώνεται παγκοσμίως για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και τον σταδιακό περιορισμό των χρηματοδοτήσεων σε περιβαλλοντικά επιβαρυντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
(energypress)