Έκκληση στην Mytilneos και άλλες εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου, πραγματοποίησε εσπευσμένα η ΕΕ, ώστε να εξετάσουν τη δυνατότητα παραγωγής βασικών μετάλλων για ημιαγωγούς, έπειτα από τα κινεζικά σχέδια για περιορισμό των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου.
Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε σε επικοινωνία με τη Mytilineos, ζητώντας της να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υποπροϊόντος στη μονάδα της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, πρώτη ύλη για το αλουμίνιο, στον Άγιο Νικόλαο.
«Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας όσον αφορά την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι μονάδες μας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Νίκος Κεραμιδάς, εκτελεστικός διευθυντής για θέματα ΕΕ στην εταιρεία.
«Συνειδητοποιούμε ότι η Κίνα μπορεί «να μας πιέσει». Η Ευρώπη είπε "ωραία, ας αυξήσουμε την παραγωγή, οι μονάδες αλουμίνας μπορούν να το κάνουν", αλλά αν θυμάμαι, οι μισές από αυτές ήταν κλειστές. Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου, επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, είναι ανόητο να επενδύσεις στο γάλλιο» πρόσθεσε.
Η ΕΕ προμηθεύει το 71% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, αλλά υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες πανικοβάλλονται σε θέματα που αφορούν τις προμήθειες ορυκτών υπό την πίεση του Πεκίνου.
Η Eurometaux, ο εμπορικός φορέας του μπλοκ για τα μη σιδηρούχα μέταλλα, επιβεβαίωσε ότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν τρόπους να βελτιωθεί η κατάσταση στην Γηραιά Ήπειρο σε ό,τι αφορά την παραγωγή σε γερμάνιο και το γάλλιο, αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μια ευρύτερη συζήτηση βιομηχανικής πολιτικής». «Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα στο γεωπολιτικό προσκήνιο», ανέφερε.
Πρέπει να σημειωθεί, σε κάθε περίπτωση, ότι δημιουργείται μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ευκαιρία για τη Mytilineos, δεδομένου ότι η «Αλουμίνιον» είναι σήμερα η μοναδική μονάδα που παράγει αλουμίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κονδύλια για το συγκεκριμένο αντικείμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των επενδύσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει η εταιρεία για την παραγωγή του γαλλίου.