Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Μειωμένες οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μετά τη δέσμευση για «ψαλίδι» στην παραγωγή

Ενδείξεις ότι περιορίζεται η ροή ρωσικού πετρελαίου υπήρξαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις και πλέον μήνες που η Μόσχα είχε ανακοινώσει μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.


Οι εξαγωγές αργού από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας κατά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Ιουλίου υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο του Φεβρουαρίου για πρώτη φορά και αφού οι ποσότητες είχαν αυξηθεί στο ενδιάμεσο, σύμφωνα με στοιχεία από την κίνηση των πλοίων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Οι ροές αργού με πλοία μειώθηκαν στα 2,86 εκατ. βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα έως τις 9 Ιουλίου. Πρόκειται για ποσότητες χαμηλότερες κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με το 80% της πτώσης να προέρχεται από τα λιμάνια της Βαλτικής.

Η Μόσχα είχε δηλώσει παλαιότερα ότι  οι χαμηλότερες ροές λόγω της μειωμένης παραγωγής θα αφορούσαν κατά 80% τα λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Στα λιμάνια αυτά δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις εργασιών συντήρησης, σαν αυτές που οδήγησαν στη μεγάλη πτώση πριν από δύο εβδομάδες.

Μείωση των εσόδων για το Κρεμλίνο

Με τους αγοραστές στην Ευρώπη να είναι λίγοι, ο αντίκτυπος των χαμηλότερων ροών γίνεται αισθητός στις εξαγωγές προς την Ασία, οι οποίες μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι μικρότερες ποσότητες εξαγωγών συρρικνώνουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από τη φορολογία τους, τα οποία μειώθηκαν 29% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.

Δεσμεύσεις από τη Σαουδική Αραβία

Η μείωση στις εξαγωγές σημειώθηκε καθώς η Ρωσία ακολούθησε τη Σαουδική Αραβία, ανακοινώνοντας μεγαλύτερο «ψαλίδι». Το Ριάντ είχε αναφέρει ότι θα εφαρμόσει και τον Αύγουστο τη μονομερή μείωση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν  χαρακτήρισε εύλογη την κίνηση της Ρωσίας, επειδή ισχύει για εξαγωγές πετρελαίου που μπορούν να μετρηθούν πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την παραγωγή του.

Η Μόσχα είχα ανακοινώσει από τον Φεβρουάριο ότι θα μείωνε την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης και το πλαφόν που επιβλήθηκε στο πετρέλαιό της.

Η απόφαση του Κρεμλίνου να σταματήσει να ανακοινώνει στοιχεία για την παραγωγή και η έλλειψη ξεκάθαρων ενδείξεων ότι η εφαρμοζόταν η μείωση που είχε αναγγείλει, ώθησαν τη Σαουδική Αραβία – που είναι μαζί με τη Ρωσία οι επικεφαλής του ΟΠΕΚ+ - να δηλώσει ότι η Μόσχα θα ωφελείτο από τη μεγαλύτερη διαφάνεια.

(ημερήσια)