Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Καύσιμα: Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές – Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους εκδρομείς

Σταθερά ανοδικά κινούνται οι τιμές των καυσίμων κίνησης τις τελευταίες ημέρες ενώ κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στη χώρα μας. 




Οι εκδρομείς του Αυγούστου αναμένεται ότι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι τιμές τόσο της απλής αμόλυβδης όσο και του πετρελαίου κίνησης βαίνουν αυξανόμενες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,909 ευρώ το λίτρο ενώ του πετρελαίου κίνησης στα 1,619 ενώ η ΠΟΠΕΚ προειδοποιεί για σημαντική άνοδο στις τιμές χονδρικής για σήμερα Πέμπτη.

Η αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά ήταν αναμενόμενη καθώς ανοδικά κινείται εδώ και τέσσερις εβδομάδες και η διεθνής τιμή του Brent και η τιμή του Platts. Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν κοντά στα υψηλά τριών μηνών την Τετάρτη και ξεπέρασαν τα 83 δολάρια με τους επενδυτές να ενθουσιάζονται από τις ενδείξεις των αυστηρότερων προμηθειών από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ καθώς και από τις δεσμεύσεις των κινεζικών αρχών να στηρίξουν τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία.

Ωστόσο, ένα ενδεχόμενο ράλι των τιμών συγκρατείται από τις ανησυχίες σχετικά με το εάν η Κίνα, η οποία είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορέσει πράγματι να ενισχύσει την πολιτική υποστήριξη. «Πρέπει ακόμη να περιμένουμε για τις πραγματικές πολιτικές. Ο κίνδυνος είναι αυτές οι πολιτικές να είναι κατώτερες των προσδοκιών», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της ING, Warren Patterson.

«Η αγορά θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα μεταξύ της σύσφιξης της παγκόσμιας προσφοράς και των φόβων για επιβράδυνση της ζήτησης λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης», πρόσθεσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading. Η αύξηση των επιτοκίων από την πλευρά της Fed κατά 25 μονάδες βάσης λειτουργεί επίσης ως αντίρροπη δύναμη σε μια ραγδαία αύξηση του Brent. Mε τον ίδιο τρόπο λειτουργεί στην αγορά και η εκτίμηση ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 1,32 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

(αναδημοσίευση από Insider.gr)