Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Μότορ Όιλ: Να διατηρηθεί η υπάρχουσα μεθοδολογία για τις χρεώσεις του ΔΕΣΦΑ - Οικονομική ενίσχυση σε όλα τα τερματικά σε περίπτωση νέας κρίσης

Η Μότορ Όιλ και η Edison υπέβαλαν τις θέσεις και τις ενστάσεις τους στα πλαίσια της διαβούλευσης της ΡΑΕ σχετικά με το επιτρεπόμενο έσοδο και τα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ για το 2024.



Όπως τόνισαν και οι δύο εταιρείες, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης μεθοδολογίας υπολογισμού τύπου CWD και αντιτίθενται στην προτεινόμενη μεθοδολογία "postage stamp" για τον καθορισμό των χρεώσεων δυναμικότητας. Η Μότορ Όιλ σημείωσε σχετικά ότι η εν λόγω αλλαγή επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα σημεία εισόδου στο νότιο τμήμα του ΕΣΦΑ προς όφελος των βόρειων σημείων.

Παράλληλα, η Μότορ Όιλ σχολίασε ότι θα ήταν σε λάθος κατεύθυνση η διατήρηση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα, η οποία δεν προσφέρει μόνιμη λύση και επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους χρήστες. Αντίστοιχα, η εκτίμησή της είναι ότι δεν χρειάζεται οικονομική ενίσχυση αποκλειστικά για τη Ρεβυθούσα, πράγμα που αποδεικνύεται από τις τελευταίες ετήσιες δημοπρασίες και τα αποτελέσματά τους. Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου, αν δοθεί ενίσχυση, τότε θα πρέπει να κατευθυνθεί προς όλα τα ανταγωνιστικά τερματικά LNG που αναμένεται να διασυνδεθούν με το σύστημα.

Τέλος, η εταιρεία επισήμανε σχετικά με τα νέα έργα στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του διαχειριστή ότι υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις πάνω από 50% σε προϋπολογισμούς χωρίς να δικαιολογούνται από τις αυξήσεις των υλικών. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια.