Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας: Δεν θα παραστεί στην συνάντηση του ΟΠΕΚ, διαμαρτυρόμενος για την ελευθερία του τύπου

Δεν θα παραστεί στο συνέδριο του ΟΠΕΚ ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιείται στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ να αποκλείσει μια σειρά οργανισμούς να παρευρεθούν.

O OPEC απαγόρευσε την πρόσβαση σε δημοσιογράφους από το Reuters, το Bloomberg και την Wall Street Journal προκειμένου να καλύψουν την συνάντηση των CEO της πετρελαϊκής βιομηχανίας με τους υπουργούς ενέργειας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και τους υπόλοιπους από τις χώρες συμμάχους, όπως δήλωσαν στο Reuters που γνωρίζουν το θέμα.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα γιατί οι δημοσιογράφοι δεν προσκλήθηκαν για να καλύψουν την συνάντηση του Οργανισμού στις 5-6 Ιουλίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg, που ήταν να μιλήσει στη συνάντηση, ανέφερε μέσω εκπροσώπου ότι «η ελευθερία του τύπου» συμπεριλαμβανομένου «της κάλυψης των πολιτικών εξελίξεων» ήταν «ακρογωνιαίος λίθος σε κάθε δημοκρατική κοινωνία». Επομένως το γραφείο του Υπουργού ανέφερε πως ο Υπουργός δεν θα παραστεί λόγω «προγραμματισμένων» θεμάτων, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της ελευθερίας του τύπου, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.