Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Υδρογονάνθρακες: Έτοιμη η Helleniq Energy για την επόμενη φάση των ερευνών στο «Ιόνιο» και το «μπλοκ 10» - Πότε κληρώνει… για τις γεωτρήσεις

Έτοιμη να περάσει στη νέα φάση του ερευνητικού της προγράμματος στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» φέρεται η Helleniq Energy.



Όπως αναφέρουν πηγές, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται χρονικά το τρέχον στάδιο του προγράμματος, που έχει συμφωνηθεί με το ελληνικό δημόσιο.

Ο ενεργειακός όμιλος είναι στη φάση της μετάβασης στην επόμενη τριετία, η οποία θα περιλαμβάνει και τις πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αξίζει να τονιστεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ερευνών στα δύο μπλοκ έχει επιταχυνθεί. Η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων αν και κανονικά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εργασιών της επόμενης φάσης εντούτοις η Helleniq Energy έφερε νωρίτερα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι τρισδιάστες έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2023, ενώ οι δισδιάστατες χτυπήθηκαν… στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Helleniq Energy έχει στα χέρια της τα πρώτα fast track αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις. Έτσι, έχει μία πρόγευση του υπεδάφους των περιοχών. Αναμένει, όμως, την πλήρη επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ομίλου έχει αναγγείλει πως η επενδυτική απόφαση αναμένεται προς το τέλος του 2024.