Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ (ΕΝ.ΔΙ.Α.Λ.Ε. Α.Ε.) είναι το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ), που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.).
Δραστηριοποιείται από το 2004 στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΛΕ και αποτελεί τον φορέα που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει όλα τα στάδια διαχείρισης των ΑΛΕ σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το ΣΣΕΔ της ΕΝΔΙΑΛΕ αποτελεί βέλτιστη πρακτική του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας. Επιτυγχάνει τους στόχους του, μέσω του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που βασίζεται στην ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου για την ορθή διαχείριση των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων, συνεργαζόμενη με Συλλέκτες ΑΛΕ, Αναγεννητές ΑΛΕ και Σημεία Παραγωγής Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων όπως πρατήρια, συνεργεία, βιομηχανίες, λιμένες κ.λπ. για την συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αξιοποίηση (αναγέννηση) των ΑΛΕ.
Το Σύστημα της ΕΝΔΙΑΛΕ σήμερα απαριθμεί πανελλαδικά:
220 Υπόχρεους Διαχειριστές, 43.000 Σημεία Συλλογής ΑΛΕ, 43 αδειοδοτημένους συλλέκτες, 8 Κέντρα Συλλογής και 8 εξειδικευμένες εταιρείες Αναγγένησης.
Τα Απόβλητα Λιπαντικά Έλαια (ΑΛΕ) είναι τοξικά απόβλητα που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες μέσα από πολλές δραστηριότητες -αυτοκίνηση, βιομηχανία, ναυτιλία κλπ. Είναι ιδιαίτερα βλαβερά για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επειδή περιέχουν πολλές επικίνδυνες ενώσεις που προστέθηκαν ή δημιουργήθηκαν κατά τη χρήση τους (βαρέα μέταλλα, χλώριο, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες κλπ). Η ανακύκλωση (επαναδιύλιση) είναι η βέλτιστη επιλογή για την αξιοποίηση τους.
Με τη σημερινή σύγχρονη τεχνολογία αναγέννησης των ΑΛΕ ,μπορεί να ανακτηθεί το 100% των χρήσιμων υλικών και να χρησιμοποιηθεί στη παραγωγή επαναδιυλισμένων βασικών Λιπαντικών, υψηλής ποιότητας, πλήρως συμβατών με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.
Διαφορετικά, άλλες αλόγιστες ενέργειες όπως η απόρριψη των ΑΛΕ στο έδαφος ή στο δίκτυο αποχέτευσης, ή η χρήση τους ως καύσιμο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων λόγω της έκλυσης επικίνδυνων στοιχείων και χημικών ενώσεων.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει πετύχει την συλλογή και αναγέννηση πλέον των 500.000 τόνων ΑΛΕ. Μέσα από ένα πλήρες φάσμα δραστηριότητας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια έχει καταφέρει να φέρει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό αναγέννησης λιπαντικών 100%, γεγονός που αποτελεί μοναδικό επίτευγμαβέλτιστης πρακτικής κυκλικής οικονομίας σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ΕΝΔΙΑΛΕ ως πρωταθλήτρια της Ευρώπης και οι επιδόσεις της αναγνωρίζονται με συνεχείς αναφορές σε έγκυρες μελέτες.
Ενδεικτικά, στη μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (European Environmental Bureau) που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2020, η Ελλάδα μέσω του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης της ΕΝΔΙΑΛΕ αναδείχθηκε ως Παράδειγμα Βέλτιστης Πρακτικής στην ξεχωριστή συλλογή αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό στόχο 80% , εξασφαλίζοντας 100% ποσοστό αναγέννησης των ποσοτήτων ΑΛΕ που συλλέγει. Επίσης, αναδείχθηκε ως πρώτη χώρα στην ΕΕ που έχει θέσει στόχους συλλογής και αναγέννησης στα ΑΛΕ που παράγονται στην Ναυτιλία. Αξίζει να αναφερθεί ότι τη τελευταία 5ετία έχουν συλλεχθεί και αναγεννηθεί 132.400 MtΑΛΕ.
Επιπλέον, στη μελέτη RDC Environment που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γαλλικής Περιβαλλοντικής υπηρεσίας (ADEME) και δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2021 δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε πέντε ευρωπαϊκά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης Α.Λ.Ε, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Το Συστήμα της ΕΝΔΙΑΛΕ αναδείχθηκε για τη σημαντικά χαμηλότερη επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή σε σχέση με τα κόστη λειτουργίας αντίστοιχων συστημάτων που λειτουργούν στις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει το 100% της αναγέννησης των συλλεγόμενων ποσοτήτων ΑΛΕ .
Σημαντικό να αναφερθεί επίσης είναι ότι η ΕΝΔΙΑΛΕ χαρακτηρίστηκε ως το Κορυφαίο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης στην Ευρώπη, με βάση την έρευνα «EU EPR Schemes for Lubricants», τον Μάρτιο του 2021, για την επιτυχία της στη συλλογή ΑΛΕ σε ποσοστό 74%, ξεπερνώντας τον Ευρωπαϊκό στόχο 70% και 100% για την αναγέννηση των συλλεχθέντων ποσοτήτων Α.Λ.Ε. υπερκαλύπτοντας το στόχο 80%.
Σημαντική συμβολή στο success story του Συστήματος της ΕΝΔΙΑΛΕ έχει το στρατηγικό πλάνο επικοινωνίας και προβολής του που περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για το πρόβλημα και την απειλή που δημιουργείται από τη μη ορθή διαχείριση των ΑΛΕ.
Συγκεκριμένα:
- Digital παρουσία μέσω της ιστοσελίδας και των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης της για εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη που προκύπτουν από την ανακύκλωση των ΑΛΕ.
- Εκπαίδευση και Ενθάρρυνση των καταναλωτών για υπεύθυνη διαχείριση μέσω ενός εκτεταμένου Πανελλαδικού Προγράμματος Σήμανσης των συμβεβλημένων με το σύστημα σημείων συλλογής ΑΛΕ, προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει πως ο προμηθευτής του είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνος και φροντίζει για την ορθή διαχείριση των Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων.
- Παρουσία σε σημαντικές εθνικές εκθέσεις σχετικές με τη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την Κυκλική Οικονομία (ΔΕΘ, VerdeTec κ.α)
· Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την παροχή επαρκών και έγκυρων στοιχείων αναφορικά με τις ποσότητες συλλογής και αναγέννησης των ΑΛΕ καθώς και την προέλευση τους.
· Συμβολή στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της παράνομης και επικίνδυνης χρήσης των ΑΛΕ.
Περισσότερες πληροφορίες για την ΕΝΔΙΑΛΕ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://endiale.gr/
Το άρθρο περιλαμβάνεται στον τόμο GREEK ENERGY 2023 που εξέδωσε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το energypress.