Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

ΕΔΕΥΕΠ: Η νέα στρατηγική της εταιρείας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης της χώρας

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων  (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) ιδρύθηκε το 2011 με το Ελληνικό Δημόσιο να είναι ο μοναδικός μέτοχος, έχοντας εντολή να εκπροσωπεί τα εθνικά συμφέροντα και να διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στον τομέα της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. 

Η Εταιρεία εργάζεται μεθοδικά ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη και τη δημιουργία εσόδων από τον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο, λόγω των σημαντικών θετικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η βιομηχανία στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το 2020 η νέα εταιρική ηγεσία ανέπτυξε την καινούρια στρατηγική της εταιρείας, προσαρμοσμένη στους εθνικούς κλιματικούς στόχους και τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης. Έκτοτε, η στρατηγικής σημασίας αποστολή της ΕΔΕΥΕΠ διευρύνθηκε και σήμερα περιλαμβάνει έργα έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, διεθνή έργα αγωγών (συμπεριλαμβανομένου του αγωγού EastMed και της πρόσφατα ολοκληρωμένης διασύνδεσης IGB), καθώς και τον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η εταιρεία έχει αναλάβει επίσης πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης στον τομέα της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, μέσω νέων πλαισίων διακυβέρνησης, ενώ ταυτοχρόνως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επιτάχυνση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Ομοίως, στα πλαίσια της υποστήριξης των στόχων όπως αυτοί ορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η ΕΔΕΥΕΠ έχει δημιουργήσει ένα νέο τμήμα δραστηριοτήτων («New Ventures»), το οποίο εστιάζει στη διερεύνηση συνεργιών μεταξύ της βιομηχανίας υδρογονανθράκων και των νέων ενεργειακών τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και το υδρογόνο.     

Μάλιστα στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, η εταιρεία προέβη στο μεγαλύτερο μετασχηματισμό στην ιστορία της, με τους ακόλουθους βασικούς στόχους: τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού́ αερίου, την ανάπτυξη τεχνολογικών συνεργειών με σκοπό́ την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και την εξασφάλιση της ικανότητας της εταιρείας να διαχειριστεί ένα διευρυμένο υπεράκτιο ερευνητικό́ πρόγραμμα. 

Η εταιρεία έχει επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες, ικανές να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με την ΕΔΕΥΕΠ να αποτελεί πλέον την αρμόδια Αρχή αδειοδότησης και παρακολούθησης έργων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, με την πρώτη άδεια για την περιοχή του Πρίνου να έχει ήδη εκδοθεί και το έργο να είναι υποψήφιο για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Η ΕΔΕΥΕΠ ορίστηκε επίσης ως η αρμόδια εθνική αρχή για την έρευνα, την εξερεύνηση και την οριοθέτηση οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης και εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και τη χορήγηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τα έργα αυτά. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα είναι ήδη πολύ μεγάλο. Η ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την εθνική μας οικονομία, όπως την προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει επίσης στρατηγικές συνέργειες με ακαδημαϊκούς και θεσμικούς φορείς, σημαντικούς παράγοντες της αγοράς καθώς και με κυβερνητικές αρχές, ενώ ταυτοχρόνως συνεργάζεται με επενδυτές και νομικούς ώστε να αξιοποιήσει την υπεράκτια τεχνογνωσία της και να συμβάλει έτσι στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια και έργα διαχείρισης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης, ως διαχειριστής του αρχείου δεδομένων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, η ΕΔΕΥΕΠ δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση του αρχείου της με νέα γεωφυσικά και γεωχημικά δεδομένα, και στη συνεχή επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της σχετικά με το δυναμικό των γεωλογικών λεκανών της Ελλάδας. Συνεπώς, διαθέτουμε μοναδική τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά στο δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας.

Η ΕΔΕΥΕΠ διατηρεί μια πολιτική εξωστρέφειας και ελκυστικών συνθηκών σε πιθανούς επενδυτές και προσβλέπει στην υποδοχή νέων συνεργατών για την περαιτέρω ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας, παραμένοντας πιστή στην προσπάθεια να μετατρέψουμε τους εθνικούς μας φυσικούς πόρους σε ενέργεια, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Το άρθρο περιλαμβάνεται στον τόμο GREEK ENERGY 2023 που εξέδωσε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το energypress.