Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Δυναστεία Μαμιδάκη: Η άνοδος, η πτώση και οι πλειστηριασμοί

Για λίγους ανθρώπους στον κόσμο -πόσο μάλιστα στην Ελλάδα- μπορεί κάποιος να πει ότι η ζωή τους θα μπορούσε να γίνει ταινία. 



Η οικογένεια Μαμιδάκη αποτελεί μία από αυτές τις εξαιρέσεις. Μάλιστα, η ζωή μελών της γνωστής επιχειρηματικής οικογενείας της Ελλάδας έχει όντως αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την ταινία "Λούγκερ”, η οποία πριν λίγα χρόνια είχε πυροδοτήσει μια νέα οικογενειακή κόντρα. 

Με ένα οικογενειακό δέντρο με πολλά και μπερδεμένα… κλαδιά και παρακλάδια, η ιστορία της οικογένειας Μαμιδάκη ξεκινά από την Κρήτη, και συγκεκριμένα από την Ανώσκελη Χανίων. Εκεί, ο Αλέξανδρος Μαμιδάκης, ο "πατριάρχης” της οικογένειας, λειτούργησε το 1915 το πρώτο υδραυλικό ελαιοτριβείο για τις ανάγκες της πολυμελούς οικογένειάς του, καθώς είχε αποκτήσει εφτά παιδιά από τον γάμο του με την Ειρήνη, συμπεριλαμβανομένων των Κυριάκου, Νικολάου και Γεωργίου, που μαζί ίδρυσαν αργότερα τη Mamidoil Jetoil.

Ωστόσο, εκείνος που ασχολήθηκε πρώτος με τον τομέα των πετρελαίων ήταν ο εξάδελφος τους, Γεώργιος Μαμιδάκης, του Ιωάννη. Ο Γεώργιος Μαμιδάκης γεννήθηκε το 1929 στην Ανώσκελη, ενώ ως έφηβος πολέμησε στα χρόνια της κατοχής με την Εθνική Αντίσταση. Μετά το τέλος του Πολέμου, σπούδασε τοπογράφος και εργάσθηκε αρχικά στην Τοπογραφική Υπηρεσία.

Τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα συνδέθηκαν με την παραγωγή ροδέλαιου. Λίγα χρόνια αργότερα ανοίγει τις πόρτες της επικοινωνίας και της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα των πετρελαιοειδών. Η ΑΕΕΠ Γ. Μαμιδάκης & Σία ιδρύθηκε το 1955 και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στον χώρο του εφοδιασμού ποντοπόρων πλοίων. Με τη δημιουργία εκατοντάδων πρατηρίων, με σήμα το χαρακτηριστικό αρχικό γράμμα της οικογένειας (Μ) σε κόκκινο χρώμα, κάλυψε τη διανομή πετρελαίου σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το 1983 εφοδίαζε με αργό πετρέλαιο τα Ελληνικά Κρατικά Διυλιστήρια, χρησιμοποιώντας tankers ιδιοκτησίας της.

Παράλληλα, το 1973, ο Όμιλος Μαμιδάκη εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τα αυτοκίνητα Lada, ενώ το 1974 εξαγόρασε το ξενοδοχείο Minos Beach στον κόλπο του Μιραμπέλλου Κρήτης. Αργότερα απέκτησε δύο ακόμα ξενοδοχειακές μονάδες.

Μαζί με την Αριστέα Μαμιδάκη, το γένος Χαλκιαδάκη, ξενοδόχων της εποχής, απέκτησαν δύο κόρες, τη Μαριλένα, ιδρύτρια του πολυχώρου Αθηναΐς, και την Ιωάννα (Τζίνα), επικεφαλής της επιτυχημένης ξενοδοχειακής bluegr. Η Τζίνα Μαμιδάκη ίδρυσε το 1998 το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη, ως φόρο τιμής στους γονείς της. Ο Γιώργος Μαμιδάκης πέθανε απροσδόκητα το 1986, ενώ η Αριστέα Μαμιδάκη το 2010.

Η Jet Oil 

Πιο ταραχώδης ήταν η πορεία της Mamidoil Jetoil ή Jet Oil, που ίδρυσαν τα ξαδέρφια του Γιώργου Μαμιδάκη, Κυριάκος, Νικόλαος και Γιώργος. 
Η Jet Oil ιδρύθηκε το 1968 και κυριάρχησε στην αγορά των πετρελαιοειδών πολλές δεκαετίες ως η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών. Με την πάροδο των ετών ενισχύθηκε και έφθασε να κατέχει σημαντικό μερίδιο στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών στην ελληνική αγορά, ελέγχοντας στο απόγειό της ένα δίκτυο περισσότερων από 600 πρατηρίων και διαθέτοντας σημαντική παρουσία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων.

Ωστόσο, το 2016, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου, αναφέροντας πως αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τον υψηλό δανεισμό της, με τις συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας να ανέρχονται σε 314,5 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία είχε περιορίσει την παρουσία του σήματός της, καθώς αντιμετώπιζε μεγάλες υποχρεώσεις και σημαντική υποχώρηση πωλήσεων, βιώνοντας τη γενικότερη πτώση που καταγραφόταν τότε στον κλάδο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014, οι πωλήσεις της Mamidoil Jetoil υποχώρησαν στα 873 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ το 2013. Επίσης, την κρίση λέγεται πως επιτάχυναν και κάποιες λανθασμένες κινήσεις, όπως η απόκτηση των δικτύων των El Petrol και Dracoil.

Δύο χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2008, ήρθε η διάσωση της πετρελαϊκής εταιρείας, με την εξαγορά από την αυστριακή Cetracore Energy.

Η οικονομική κατάρρευση δεν ήταν, ωστόσο, το μοναδικό γεγονός που σημάδεψε την οικογένεια Μαμιδάκη. Τον Ιούλιο του 2016, έναν μήνα μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ο Κυριάκος Μαμιδάκης έβαλε τέλος στη ζωή του με μία σφαίρα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Τότε, η Τζίνα και η Μαριλένα Μαμιδάκη διαβεβαίωναν ότι οι εταιρείες τους και η οικογένεια του Γεωργίου Μαμιδάκη, του ιδρυτή του Ομίλου Γ. Μαμιδάκη & ΣΙΑ ΑΕΠ, δεν είχαν καμία εταιρική ή επιχειρηματική σχέση ή οποιαδήποτε συνεργασία με την εταιρεία Mamidoil–Jetoil Α.Ε., σε μια ένδειξη του αρνητικού κλίματος που υπήρχε ανάμεσα στις δύο οικογένειες. 

Οι πλειστηριασμοί 

Η Μαριλένα Μαμιδάκη, ωστόσο, δεν γλίτωσε από τα οικονομικά προβλήματα. Για την επόμενη εβδομάδα, στις 12 Ιουλίου 2023, έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί ξανά το διατηρητέο της στα Πατήσια, καθώς ο πρώτος πλειστηριασμός είχε ματαιωθεί ελλείψει πλειοδοτών. Ο νέος πλειστηριασμός έχει τιμή πρώτης προσφοράς 900 χιλ. ευρώ, ενώ αφορά ένα τετραώροφο κτίσμα, το οποίο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφάνειας 316,19 τ.μ., που εντοπίζεται στην περιοχή των Πατησίων και πιο συγκεκριμένα επί των οδών Δροσοπούλου 88 και Ίμβρου 13. Να σημειωθεί ότι ολόκληρο το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο το 1999.

Για τις 12 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί επίσης πλειστηριασμός για ακίνητο της Ελένης Μαμιδάκη, κόρης του Γεωργίου Μαμιδάκη της Jet Oil, στο Πόρτο Χέλι. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στη θέση "Μετόχι” και έχει τιμή πρώτης προσφοράς τις 465.000 ευρώ. Η Ελένη Μαμιδάκη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το ηλεκτρονικό σφυρί στις 26 Ιουλίου, όταν έχει προγραμματιστεί να πλειστηριαστεί ακίνητό της στο Καστρί. Η αρχική τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στο 1.015.136 ευρώ.

Αντιμέτωπα με το ηλεκτρονικό σφυρί έχουν βρεθεί στο παρελθόν και άλλα μέλη της οικογένειας, με την Ειρήνη Mαμιδάκη, κόρη του Κυριάκου, και τον Αλέξανδρο Mαμιδάκη, γιο του Nίκου και άλλοτε αναπληρωτή CEO της εταιρείας, να επωμίζονται τα βάρη της Jet Oil και να βλέπουν ακίνητά τους να περνούν το κατώφλι της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η Ειρήνη Μαμιδάκη διαχειριζόταν τα ξενοδοχεία της οικογένειας Μαμιδάκη. Σημειωτέον πως το Coral και το Ερμής κατέληξαν πριν από λίγα χρόνια στην κοινοπραξία των Hines – Henderson Park, ενώ η Wyndham ανέλαβε το Μιράμπελο στον Άγιο Νικόλαο.

(της Ελευθερίας Πιπεροπούλου, capital.gr)