Η Wood Mackenzie αναμένει ότι η Φάση 1 θα παραδώσει έως και 350 MMcf/ημέρα από 10 πηγάδια.
Αυτό αντιπροσωπεύει την πρώτη παραγωγή βαθέων υδάτων της Τουρκίας και επίσης μια «θεμελιώδη αλλαγή στην ενεργειακή ασφάλεια [της χώρας]», δήλωσε η Ashley Sherman, διευθύντρια ερευνών Wood Mackenzie, Caspian & Europe Upstream Oil and Gas σύμφωνα με το offshore-mag .
«Μέχρι σήμερα, η Τουρκία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εισαγωγές φυσικού αερίου για να καλύψει τη ζήτηση της. Η Φάση 1 του Sakarya θα φέρει μια σημαντικό βοήθεια στον λογαριασμό των εισαγωγών ενέργειας της χώρας, ο οποίος έφτασε τα εντυπωσιακά 97 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022».
Η Wood Mackenzie αναμένει ότι η Φάση 1 - τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη τον Αύγουστο του 2020 - θα παραδώσει έως και 350 MMcf/ημέρα από 10 πηγάδια, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας και σχεδόν δεκαπλασιάζοντας τη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Χρονοδιάγραμμα
«Ο γρήγορος χρόνος παράδοσης σχεδόν ανταγωνίζεται το Zohr [υπεράκτια] της Eni στην Αίγυπτο», είπε η Sherman. «Η TPAO δεν παρέκκλινε ποτέ από τις οδηγίες της για την εκκίνηση του 2023, αψηφώντας κάποιους αρχικούς σκεπτικισμούς. Η πολιτική βούληση να αναπτυχθεί γρήγορα το Sakarya ήταν τεράστια, ειδικά με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν. Αυτή η επιτυχία παράδοσης του έργου ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένης της έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας εκμετάλλευσης βαθέων υδάτων του TPAO και των υλικοτεχνικών περιορισμών της Μαύρης Θάλασσας».
Η Φάση 2 θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας έως το 2030, πρόσθεσε η Sherman, επιτρέποντας στο πεδίο να αποδίδει 1,4 Bcf/ημέρα.
Η κλίμακα του πόρου του Sakarya ενίσχυσε τη διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας με τους προμηθευτές εισαγωγών φυσικού αερίου της, με περαιτέρω συμβόλαια, μεταξύ άλλων με τη Ρωσία και το Ιράν, που πρόκειται να ανανεωθούν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
«Οι πόροι φυσικού αερίου της Τουρκίας στα βαθιά νερά της Μαύρης Θάλασσας έχουν τεράστια πολιτική και στρατηγική σημασία. Το Sakarya είναι επίσης ελκυστικό από εμπορική άποψη, χάρη στην ανταγωνιστική τιμολόγηση του φυσικού αερίου και τους δημοσιονομικούς όρους της χώρας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αφθονούν στη Μαύρη Θάλασσα από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Παρόλο που αναμένονται ορόσημα ανάντη στα ρουμανικά και βουλγαρικά ύδατα, η πορεία προς την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο ομαλή εκτός Τουρκίας».
www.worldenergynews.gr