Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Η ώρα της κρίσης για τους μνηστήρες του 20% της «Αριάδνη Interconnection» - Η ΡΑΑΕΥ αποφασίζει ποιοι προχωρούν στην επόμενη φάση

Τα επενδυτικά σχήματα που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού παραχώρησης του 20% της «Αριάδνη Interconnection», και επομένως θα μπορέσουν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης του Κρήτη-Αττική, πρόκειται να αποφασίσει η ΡΑΑΕΥ μέχρι το τέλος του μήνα – και πιο συγκεκριμένα έως την συνεδρίαση της σύνθεσης του κλάδου Ενέργειας, στις 27 Απριλίου. 

Όπως έχει ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έδωσαν το «παρών» τέσσερις επενδυτές, και πιο συγκεκριμένα η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA, και η StateGrid International Development Belgium.

Η Ρυθμιστική Αρχή καλείται να αποφασίσει ποια από τα παραπάνω σχήματα είναι συμβατά με τα ρυθμιστικά δεδομένα διεξαγωγής του διαγωνισμού και επομένως θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Το θέμα παρέπεμψε στη ΡΑΑΕΥ ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να «θωρακιστεί» στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διαδικασία και, με αυτό τον τρόπο, να αποφευχθούν στην πορεία τυχόν νομικές περιπέτειες. 

Οι υπό εξέταση ρυθμιστικοί περιορισμοί 

Ανάμεσα στα θέματα που θα ελέγξει η Αρχή, για να δώσει έγκριση καταλληλότητας των μνηστήρων, είναι κατά πόσο μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην «Αριάδνη» επενδυτές οι οποίοι έχουν συμμετοχή στον εγχώριο κλάδο ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό γιατί είναι πιθανό να εγείρεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. 

Επίσης, θα ελέγξει κατά πόσο μπορούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας η κινεζική State Grid (μέσω της θυγατρικής της StateGrid International Development Belgium). Αυτό που θα εξεταστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κατά πόσο το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία αποτελεί μέτοχος μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ (κατέχοντας το 24%) δημιουργεί οποιοδήποτε κώλυμα στην προοπτική εξαγοράς μετοχικού «πακέτου» και στην «Αριάδνη». Πάντως, όλα δείχνουν πως συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες το ενδεχόμενο η State Grid να μην λάβει έγκριση καταλληλότητας. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εφαρμογή ρυθμιστικών περιορισμών όπως οι παραπάνω διαφοροποιείται, ανάλογα με το αν ο επικείμενος μέτοχος μειοψηφίας θα είναι παθητικός επενδυτής ή αν θα έχει λόγο στο μάνατζμεντ της «Αριάδνης». Η συμμετοχή και στο μάνατζμεντ σημαίνει πως η ερμηνεία των κριτηρίων καταλληλότητας θα είναι αυστηρότερη. 

Προχωρά η διασύνδεση 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της ΡΑΑΕΥ θα επιτρέψει στον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει αμέσως μετά στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Επομένως, από τις αρχές Μαΐου ο Διαχειριστής θα μπορεί να ορίσει την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, από τους μνηστήρες που θα προκριθούν. 

Όπως ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ στην πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, η διασύνδεση Κρήτη-Αττική προχωρά στο θαλάσσιο και στο χερσαίο τμήμα της, με τις εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους Σταθμούς Μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού τους ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων και έχει ξεκινήσει η ανέγερσή τους. 

Αναφορικά με την πρόοδο του καλωδιακού τμήματος, έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή  όλων των τμημάτων των καλωδίων (υποβρύχιων και υπόγειων). Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση των δύο πόλων (Ανατολικού και Δυτικού, 2 x 336χλμ) βάσει χρονοδιαγράμματος καθώς και η πόντιση των οπτικών ινών στο σύνολό της. 

Η προστασία των υποβρυχίων καλωδίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2ο τρίμηνο του 2023. Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του υπόγειου τμήματος της όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Αττική, όπου έχει ολοκληρωθεί περίπου το 80% της υποδομής καθώς και το 40% της τοποθέτησης καλωδίων. Στην περίπτωση της Κρήτης, οι εργασίες οδοποιίας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες υποδομής για την εγκατάσταση των καλωδίων αναμένονται να ξεκινήσουν.