Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από την EXXON Mobile και την HelleniQ Energy η ερμηνεία των δεδομένων που συλλέχθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά - Νοτιοδυτικά της Κρήτης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πραγματοποίηση ή όχι ερευνητικής γεώτρησης.
Την ίδια ώρα για την περιοχή των Ιωαννίνων, τη διαχείριση της οποία έχει κατά 100% η Energean, αναμένεται η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης προκειμένου να προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει έως το τέλος του έτους.
Πάντως όλα δείχνουν ότι θα ζητηθεί και επισήμως από την ΕΔΕΥΕΠ παράταση του χρόνου της παραχώρησης, καθώς εκκρεμούν μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που είναι πολύ πιθανόν να καθυστερήσουν λόγω των εθνικών και στη συνέχεια των αυτοδιοίκητων εκλογών. Παράλληλα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Energean αναζητεί partner για το συγκεκριμένο έργο. Μάλιστα εκτιμάται ότι σε περίπτωση που η Energean εξασφαλίσει συνεργασία με άλλη εταιρία για την περιοχή είναι μάλλον λογικό να δοθεί παράταση ώστε να μην είναι ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για τον νέο επενδυτή.
Υπενθυμίζεται ότι η ερευνητική γεώτρηση στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας επισήμως προγραμματίζεται για το 2023. Στην πράξη ωστόσο, δεδομένου ότι η διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου και εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρείται πιο ρεαλιστικός στόχος η υλοποίησή της το 2024 ανεξαρτήτως της συμμετοχής ή όχι νέας εταιρίας στο έργο.
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης είναι θετικά θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες, για την επιβεβαίωση του κοιτάσματος, που απαιτούν επίσης διαδικασίες διαβούλευσης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δεν αποκλείεται επίσης η προσέλκυση επενδυτών - υπενθυμίζεται ότι η Energean κατέχει σήμερα το 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή - διαδικασία που είναι συνήθης στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Τι είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης
Σε ότι αφορά τις έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για το τμήμα Χερσόνησος Ηρακλείου – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης δήλωσε: «Η δική μας κυβέρνηση δρομολόγησε για πρώτη φορά σοβαρές, ουσιαστικές σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εξετάζονται από την εταιρία η οποία έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Και, εφόσον υπάρχουν, να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη”, τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Η ΕΔΕΥΕΠ παρακολουθεί τις διαδικασίες ερμηνείας των δεδομένων των σεισμικών ερευνών με στόχο μεταξύ άλλων την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ανά περιοχή ως προς την πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας.
www.worldenergynews.gr