Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία 2023


Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) είναι αφιερωμένη στην κατοχύρωση του ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος ως θεμελιώδους αρχής και δικαιώματος στην εργασία. 














Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Εργασία, τον Ιούνιο του 2022, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILC) αποφάσισε να συμπεριλάβει στις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία «το ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον». Με την ευκαιρία αυτή σημειώνεται ότι ο όρος «εργασιακό περιβάλλον» εισήχθη το 1989 με τη σύμβαση αριθ. 155 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και λαμβάνει υπόψη την τεχνική ασφάλεια καθώς και τη γενική πρόληψη των προβλημάτων υγείας. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πλήθος οδηγιών για την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία (για τους χώρους εργασίας, τον εξοπλισμός εργασίας, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τη χειρωνακτική διακίνηση φορτίων, κ.ά.) που είχαν σαφή θετική επίδραση στα εθνικά πρότυπα για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία λόγω τόσο της εθνικής νομοθεσίας εφαρμογής όσο και της πρακτικής εφαρμογής στις επιχειρήσεις και στους φορείς του δημόσιου τομέα. Το Προωθητικό Πλαίσιο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, αριθ. 187, το οποίο στη χώρα μας επικυρώθηκε με τον  Ν.4808/2021, στοχεύει στην προώθηση μιας κουλτούρας προληπτικής ασφάλειας και υγείας και στη σταδιακή επίτευξη ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. 

Η Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία αποτελεί βασική αξία για τον Όμιλο HELLENiQ ENERGY. Όλες οι εταιρείες του Ομίλου βελτιώνουν τις πρακτικές ασφάλειας μέσω της συνεχούς έρευνας, της ανάπτυξης προτύπων και διαδικασιών, της εκπαίδευσης, της ανταλλαγής πληροφοριών, της διαβούλευσης, της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών και της φιλόδοξης στοχοθεσίας για άνοδο στις υψηλότερες κατηγορίες επιδόσεων. Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου αποτελούν ασφαλείς χώρους εργασίας, παρά τη φύση του εργασιακού περιβάλλοντος που περιλαμβάνει βαρύ εξοπλισμό, επικίνδυνα υλικά, υψηλές θερμοκρασίες και εξοπλισμό υψηλής πίεσης. Η επιτυχής εφαρμογή της Πολιτικής του Ομίλου για την Υγεία, την Ασφάλεια, το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αντικατοπτρίζεται στη συνεχή βελτίωση των αντίστοιχων επιδόσεων των εταιρειών του.   

Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την αριστεία στην Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, να διατηρούμε ένα ασφαλές και ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε υγιές και ασφαλές για όλο το κοινωνικό σύνολο. Η ασφάλεια στο χώρο εργασίας καλύπτει ένα ευρύ σύνολο διαδικασιών και συνθηκών, από την προσωπική ασφάλεια ως την ασφάλεια λειτουργίας και διεργασιών, που λειτουργούν συνδυαστικά, για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου.

Διεύθυνση ΥΑΠ & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου