Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΟΠΕΚ+: Εξετάζει τη διατήρηση των υφιστάμενων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο για βαθύτερες περικοπές στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους, στην προσπάθεια να ενισχύσουν την αγορά πετρελαίου, όπως δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στον Οργανισμό και στη Ρωσία.



Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστή ως συμμαχία ΟΠΕΚ+, έχουν προγραμματίσει να περιορίσουν τις ημερήσιες περικοπές από τα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) κατά περίπου 2 εκατ. bpd από τον Ιανουάριο.

Ωστόσο ο αντίκτυπος στην ζήτηση εξαιτίας των περιορισμών στη μετακίνηση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκάζει τον ΟΠΕΚ+ να επανεξετάσει την πολιτική του.

«Φαίνεται ότι θα πρέπει να μειώσουμε περισσότερο την παραγωγή το α΄ τρίμηνο, δήλωσε η πηγή που είναι προσκείμενη στους ρωσικούς κύκλους, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οι παραγωγοί «διερευνούν πολλές επιλογές εκτός από την ανατροπή (των υφιστάμενων περικοπών)», ανέφερε η πηγή από τη μεριά του ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτερες περικοπές θα ήταν μια «σκληρή στάση», καθώς θα έδινε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις χώρες παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ+.

Νωρίτερα χθες Τρίτη, η Αλγερία, κάτοχος της εκ περιτροπής προεδρίας του ΟΠΕΚ, υποστήριξε την επέκταση των υφιστάμενων περικοπών.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Αμπνελμαντζίντ Ατάρ, δήλωσε ότι η διατήρηση των υφιστάμενων περικοπών στο α΄ εξάμηνο του 2021, θα μπορούσε να εξεταστεί στις επόμενες συναντήσεις του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου αντιμετώπισε μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση, πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ διεξήγαγαν συνομιλίες και συζήτησαν επίσης την πιθανότητα διατήρησης και όχι μείωσης των περιορισμών παραγωγής, ανέφεραν οι δύο πηγές.

Ενώ η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός από τους συμμάχους εκτός ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, δήλωσε στη συνάντηση τον περασμένο μήνα, ότι κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει τη δέσμευση του Οργανισμού να παρέχει υποστήριξη στην αγορά.

«Δεν θα παρακάμψουμε τις ευθύνες μας σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλάζ Μπιν Σαλμάν.

Οι αναλυτές λένε ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί στην μετακίνηση καθώς και τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα διστάσουν να αυξήσουν την προσφορά μειώνοντας τους περιορισμούς παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου για να ορίσει την πολιτική του.

(Ναυτεμπορική)