Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Energean: Σημαντική αύξηση στα 729 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου για τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα στο Ισραήλ

Αυξημένα κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση είναι τα συνολικά βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα της Energean plc (LSE: ENOG,  TASE: אנאג ) στο Ισραήλ σύμφωνα με τη νέα έκθεση  (Competent Persons Report -CPR) του ανεξάρτητου οίκου DeGolyer & MacNaughton (D&M), ο οποίος πιστοποίησε 98,2 δισεκ. κυβικά μέτρα (3,5 τρισεκ. κυβικά πόδια ) φυσικού αερίου και 99,6 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων  συνολικά βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα στα θαλάσσια κοιτάσματα Karish, Karish North και Tanin στο Ισραήλ.

Με βάση την έκθεση, τα συνολικά βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα στο Ισραήλ ανέρχονται πλέον σε 729 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, είναι δηλαδή αυξημένα κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη ανεξάρτητη εκτίμηση. Στην Energean αναλογεί το 70% των αποθεμάτων. 

Η αύξηση είναι αποτέλεσμα κυρίως της αναβάθμισης των δυνητικών μέχρι τώρα αποθεμάτων του κοιτάσματος Karish North, λόγω της έγκρισης από την ισραηλινή κυβέρνηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος (FDP) που υπέβαλε η Energean. Η Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision – FID) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος αναμένεται να ληφθεί εντός του 2020. 

Με βάση την έκθεση της D&M, έχουν επίσης αυξηθεί στα 17,5 εκατ. βαρέλια (αύξηση 21,4%) τα βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα των ρευστών υδρογονανθράκων. H παραγωγή ρευστών υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προβλέπεται πλέον σε 28 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στην αιχμή της για μια περίοδο πέντε περίπου ετών. Η επιπλέον παραγωγή δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στις εκπομπές ρύπων (Scope 1 και Scope 2) από τα κοιτάσματα, η οποία αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα των 6 kgCO2/boe, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της βιομηχανίας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ο οποίος είναι στα 18 kgCO2/boe.

                                Τα συνολικά βεβαιωμένα (2P) αποθέματα στο Ισραήλ

 

Ρευστοί υδρογονάνθρακες

(εκατ. βαρέλια)

Φυσικό αέριο

(δισεκ. κυβικά πόδια)

Φυσικό αέριο

(δισεκ. κυβικά μέτρα)

Βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου 

Karish

61,0

1.409

39,9

317.0

Karish North

34,1

1.137

32,2

240.7

Tanin

4,5

921

26,1

171.7

Total

99,6

3.467

98,2

729.4

Προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων της Energean στο Ισραήλ προκύπτουν από τους εκτιμώμενους δυνητικούς πόρους της τάξης των 62 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου και των 33,4 εκατ. βαρελιών ρευστών υδρογονανθράκων (συνολικά 431 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) στις άδειες Karish, Tanin και Block 12. Οι συγκεκριμένοι δυνητικοί πόροι θα αποτελέσουν τον στόχο των επόμενων ερευνητικών γεωτρήσεων της Energean που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά: 

“Είμαστε ικανοποιημένοι που ο ανεξάρτητος εκτιμητής πιστοποίησε 98 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου στα θαλάσσια κοιτάσματα Karish, Karish North και Tanin, σε μια εξέλιξη που αντιπροσωπεύει άλλη μία ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μας. Η πλειοψηφία των ποσοτήτων αυτών έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί και θα πουληθεί στους πελάτες μας σε ήδη συμφωνημένες τιμές που προστατεύουν τα μελλοντικά μας έσοδα από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές και διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου μας για την καταβολή διατηρήσιμου μερίσματος στους μετόχους μας στο μέλλον. 

Επίσης, τα περίπου 100 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων, με εκτιμώμενη ημερήσια παραγωγή στις 28 χιλιάδες βαρέλια στην αιχμή της, σηματοδοτούν μια σημαντική αύξηση των προηγούμενων εκτιμήσεων που υποστηρίζει περαιτέρω τις αποδόσεις για τους μετόχους μας χωρίς ουσιαστική επίδραση στις εκπομπές ρύπων (Scope 1 και Scope 2).

Προσβλέπουμε, πλέον, στην αξιοποίηση και  των δυνητικών πόρων της τάξης των 62 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου και 33 εκατ. βαρελιών ρευστών υδρογονανθράκων στις άδειες του Karish, του Tanin και του Block 12, με την πρόθεση να επανεκκινήσουμε το επιτυχημένο ερευνητικό μας πρόγραμμα στις αρχές του 2022, συμβάλλοντας περαιτέρω στην διαφοροποίηση και την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο τόσο της αγοράς του Ισραήλ όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου”.

(energypress)