Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ισορροπία σε υψηλότερα επίπεδα για την ΟΤΣ σε σχέση με το προηγούμενο lockdown δείχνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Στην ηλεκτροπαραγωγή κατευθύνθηκε το 66% του φυσικού αερίου που εισήχθη στη χώρα το εννεάμηνο του 2020 γεγονός που αποτέλεσε και τον καθοριστικό παράγοντα για την πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος ειδικά κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. 






Η κατάρρευση των τιμών του LNG έως και τον Μάιο του 2020 προκάλεσε τσουνάμι εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου κυρίως από τις ΗΠΑ κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τις χονδρικές τιμές του ρεύματος. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την περίοδο η τιμή του LNG είχε πέσει ακόμη και στα 3,5 ευρώ/MWh γεγονός που κράτησε σε χαμηλά επίπεδα την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους προμηθευτές ρεύματος και ειδικά στη ΔΕΗ που ελέγχει το 65% της λιανικής και είναι net buyer να περιορίσει το κόστος της και να ελέγξει τις καθυστερήσεις πληρωμών από τους τελικούς καταναλωτές. 

 

Άνοδος της τιμής του LNG


Την τρέχουσα περίοδο οι τιμές του LNG έχουν αυξηθεί και κινούνται στα 12-13 ευρώ/MWh, ενώ τα forward συμβόλαια για το 2021 κλείνουν στα 13 ευρώ/MWh, με όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για διατήρηση αυτών των επιπέδων, γεγονός που δείχνει ότι δεν θα διαμορφωθούν οι ίδιες συνθήκες για την ηλεκτροπαραγωγή με αυτές του πρώτου lockdown.


Άλλωστε η απλή παρατήρηση της εφαρμογής του νέου lockdown δείχνει ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και αν μειωθεί δεν θα πέσει στο -12% όπως συνέβη τον περασμένο Μάρτιο με την ΟΤΣ για τον Μάρτιο να διαμορφωθεί στα 43 ευρώ/MWh, για τον Απρίλιο να πέσει ακόμη περισσότερο στα 28 ευρώ/MWh και να επανέλθει στα 34 ευρώ/MWh τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο.


Εξάλλου αυτό προκύπτει και από τη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος στη νέα προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 


Η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος για τη σημερινή μέρα Πέμπτη 12/11 έχει διαμορφωθεί στα 68,09 ευρώ/MWh με την τιμή να φθάνει στα 110 ευρώ/MWh για πέντε ώρες. 


Πάντως η αυξημένη χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να αυξηθεί καθώς η ΔΕΗ περιορίζει τη χρήση των λιγνιτικών μονάδων της στο απολύτως απαραίτητο ώστε να μειώσει το κόστος που υφίσταται λόγω των ρύπων, ενώ οι βασικοί προμηθευτές φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος και Κοπελούζος, διαθέτουν μίγμα LNG και αερίου αγωγού και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους πελάτες τους ανταγωνιστικές προτάσεις παρά την αύξηση της τιμής του LNG. 


Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, κατά το εννεάμηνο του 2020, που έφθασε στα 4 δις. κυβικά μέτρα θα συνεχιστεί έως το τέλος του χρόνου και το πιθανότερο και το 2021.

 

Αύξηση 420% στις αμερικανικές εισαγωγές


Πάντως στο εννεάμηνο το 48% του απαιτούμενου φυσικού αερίου, καλύφθηκε με υγροποιημένο αέριο (LNG) από τον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσα, όπου εκφόρτωσαν 40 δεξαμενόπλοια από έξι διαφορετικές χώρες – παραγωγούς.

Κύρια πηγή προέλευσης του LNG αναδείχθηκαν οι ΗΠΑ, με μερίδιο της τάξης του 50%. 
Μάλιστα, οι αμερικανικές εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 420% σε σχέση με το 2019. 
Στη δεύτερη θέση ακολούθησε το Κατάρ (25%), ενώ η Νιγηρία εμφάνισε μερίδιο 12%, η Αλγερία 6%, η Νορβηγία 4% και η Αίγυπτος 3%.

Το εναπομείναν 52% της εγχώριας κατανάλωσης «καλύφθηκε» από φυσικό αέριο, το οποίο εισήχθη μέσω των υφιστάμενων αγωγών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους Έβρου (0,3 δισ. κ.μ) και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών (2 δισ. κ.μ).

www.worldenergynews.gr