Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

BNEF: Επενδύσεις 425 δισ. δολ. για να καλύψει το υδρογόνο τις ενεργειακές ανάγκες της Ιαπωνίας

Σε ένα λιμάνι στη δυτική Ιαπωνία βρίσκεται μια σφαιρική δεξαμενή που μπορεί σύντομα να κρατήσει το ενεργειακό μέλλον της χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.







Ειδικότερα, ο τερματικός σταθμός στην πόλη του Κόμπε, πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη αποστολή υδρογόνου τον Μάρτιο. Τα επόμενα 30 χρόνια οι παραδόσεις του καυσίμου μηδενικών εκπομπών αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία καθώς ο πέμπτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο αναζητά τρόπους για να αντικαταστήσει τη χρήση βαρέων ορυκτών καυσίμων και να ανταποκριθεί στη δέσμευση να γίνει ουδέτερη ανθρακικά έως το 2050.

«Το υδρογόνο είναι απαραίτητο για την Ιαπωνία να επιτύχει το στόχο μηδενικών εκπομπών», δήλωσε ο Motohiko Nishimura, επικεφαλής του κέντρου ανάπτυξης έργων υδρογόνου της KHI, σε συνέντευξή του στο Κόμπε, όπου εδρεύει η εταιρεία. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνες τους δεν αρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες του έθνους».

Ενώ πολλές χώρες δημιουργούν αιολικά, ηλιακά και μπαταρίες, καθώς εντείνουν τις προσπάθειες απεξάρτησης από τα ορυκτά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι μια πρόκληση στην πυκνοκατοικημένη Ιαπωνία.

Η συνεισφορά του υδρογόνου

Το υδρογόνο προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για την απανθρακοποίηση σημαντικών τομέων, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και οι βαριές μεταφορές, σύμφωνα με την BNEF. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς η πέμπτη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο ξεκινά στην πορεία της προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Το υδρογόνο δημιουργεί ένα δίλημμα κατά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, καθώς είναι ακόμα φθηνότερο να παράγεται από ορυκτά καύσιμα παρά από ανανεώσιμη ενέργεια.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νότια Κορέα στοιχηματίζουν στο υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να γίνουν πιο οικονομικά καθώς το κόστος του ηλιακού και του ανέμου πέφτει.

Επένδυση μαμούθ

Θα χρειαζόταν επένδυση ύψους 425 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν το υδρογόνο αντιστοιχεί στο 40% των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Shin Furuno, ανώτερος διευθυντής της Asia Investor Group για την Κλιματική Αλλαγή.

«Δεν θα χρειαστούν δεκαετίες» για να αναπτυχθεί η βιομηχανία υδρογόνου, όπως και για το LNG, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη ο Jochen Eickholt, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της γερμανικής τεχνολογικής εταιρείας, Siemens Energy AG. "Αλλά δεν θα συμβεί εν μία νυκτί."

Για να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα το 2050, η Ιαπωνία θα πρέπει να εισαγάγει 36 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου υδρογόνου, περισσότερες από 100 φορές τις προβλεπόμενες εισαγωγές της το 2030, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική χρήση του καυσίμου στο έθνος, δήλωσε ο Nishimura της KHI.

www.worldenergynews.gr