Ο διεθνής δείκτης αναφοράς για το πετρέλαιο το Brent, αφού τέσταρε επιτυχώς και την Παρασκευή και χτες Δευτέρα την στήριξη του κινητού μέσου των 90 ημερών, όπερ τα 42,82 δολάρια/βαρέλι, επανήλθε στην αντίσταση των 44,50 δολαρίων/βαρέλι με καύσιμα από τις θετικές ανακοινώσεις των πρόδρομων αποτελεσμάτων από την κλινική φάση 3 της Μoderna.
Το μεγάλο στοίχημα τώρα για τους traders είναι αν θα υπάρξουν τα καύσιμα για την διάσπαση της τρέχουσας ζώνης, ώστε ο μαύρος χρυσός να βρεθεί στις δύο επόμενες αντιστάσεις, όπερ τα 45,42 δολάρια/βαρέλι και τα 46,50 δολάρια/βαρέλι (σ.σ: για τα 50 δολάρια/βαρέλι είναι νωρίς να μιλήσουμε).
Η αλήθεια είναι ότι τα καύσιμα για μια περαιτέρω ανόδο θα μπορούσαν να υπάρξουν και την πηγή την έχουμε δώσει εδώ και 15 μέρες (https://www.liberal.gr/market/oi-treis-siopiroi-logoi-piso-apo-tin-anodo...)
Η κρίσιμη ώρα είναι τώρα λοιπόν για τους traders του μαύρου χρυσού, καθώς ο OPEC και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν συναντήσεις ήδη από χτες, με κύριο θέμα την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για τη στήριξη της αγοράς πετρελαίου το 2021, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και τις τιμές και η διανομή των εμβολίων χρειάζεται ακόμα αρκετές εβδομάδες για να ξεκινήσει.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, ο OPEC+, επρόκειτο να αυξήσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο στο πλαίσιο μίας σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών στην προσφορά αργού. Έτσι οι περικοπές από 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα κατέβαιναν στα 5,7 εκατομμύρια βαρέλια/μέρα.
Με τη ζήτηση όμως να εξασθενεί εκ νέου λόγω των lockdowns και με τον πονοκέφαλο της αύξησης της λιβυκής παραγωγής, τα μέλη του OPEC + εξετάζουν σοβαρά πλέον όχι μόνο να καθυστερήσουν την αύξηση αυτή, αλλά και να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές αν χρειαστεί.
Στα «πηγαδάκια» της αγοράς πάντως ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται η διατήρηση προς το παρόν των περικοπών της προσφοράς για τρεις έως έξι ακόμη μήνες, με την Αλγερία που έχει και την προεδρία του OPEC να στηρίζει την παράταση των υφιστάμενων περικοπών, αλλά και τη Σαουδική Αραβία να φαίνεται ότι υποστηρίζει 7,7 εκατ.βαρέλια ανά ημέρα να παραμείνουν εκτός παραγωγής μέχρι νεοτέρας.
Καθώς αυτή την εβδομάδα συνεδριάζουν δύο επιτροπές του OPEC, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για την τελική απόφαση, η οποία δεν αποκλείεται να διαρρεύσει ακόμα και σήμερα. Άλλωστε το πιο πιθανό είναι το ταμπλό να την προδώσει πρώτο.
(της Μαίρης Βενέτη, Liberal.gr)