Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Πως ο ενεργειακός τομέας καθίσταται το βαρύ πυροβολικό της Μυτιληναίος

Χάρις στα ενεργειακά προϊόντα και τα έργα EPC, η εταιρεία έχει θέσει φέτος ισχυρές βάσεις για επίδοση ευθέως συγκρίσιμη με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019 










Σε ισχυρό χαρτί της Μυτιληναίος αναδεικνύεται ο τομέας της ενέργειας όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα εννεάμηνου του 2020 που παρουσίασε χθες η εταιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα EBIDTA του τομέα ενέργειας το τρίτο τρίμηνο του 2020 καταγράφουν αύξηση 52% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ, ενώ η σύγκριση του τρίτου τριμήνου του 2020 με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αφού η αύξηση των EBIDTA φθάνει το 122%. 

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του ενεαμήνου σημειώθηκε το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοιού το οποίο μάλιστα είχε ως αποτέλεσα την κατακόρυφη μείωση τη ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Παρόλα αυτά η Μυτιληναίος είναι η πρώτη μεταξύ των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και leader στην αγορά φυσικού αερίου. 
Μάλιστα για το υπόλοιπο του 2020, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται, η Μυτιληναίος με τις σταθερά υψηλές επιδόσεις στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου αλλά και την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων EPC στους τομείς των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας έχει θέσει ισχυρές βάσεις για μια εξαιρετική επίδοση, ευθέως συγκρίσιμη με τα προ πανδημίας επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.

Στα 700,4 εκατ ευρώ ο τζίρος το 9μηνο 

Αναλυτικά ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου συνέχισε να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2020, παρά τη μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (-4,8%) λόγω της πανδημίας, αλλά και τις κατά 35% χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά (ΟΤΣ). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών του τομέα της ενέργειας κατέγραψε μείωση κατά 5,1% από 700,4 εκατ ευρώ το εννεάμηνο του 2019 σε 664, εκατ ευρώ το εννεάμηνο του 2020, τα EBIDTA κατέγραψαν αύξηση 66,7% από 73,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019 σε 122,3 εκατ ευρώ το εννεάμηνο του 2020. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο χαμηλό κόστος προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και στη μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος) η οποία στη διάρκεια του εννεάμηνου μειώθηκε κατά μέσο όρο 35%, ενώ τον Απρίλιο οπότε και το lockdown βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος έφθασε το 54,3%. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου που είχε εξασφαλίσει η Μυτιληναίος για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος εξασφάλισε σημαντικά περιθώρια κίνησης για την εταιρία. 

Στο 27% η συμμετοχή των ΑΠΕ

Άλλωστε στο μείγμα παραγωγής της χώρας, το φυσικό αέριο έχει αναδειχθεί πλέον ως το βασικό καύσιμο, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 50,6%. Σημαντικά ενισχυμένη είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ που ανήλθε στο 27% της συνολικής παραγωγής. 

Η Μυτιληναίος πέτυχε να επωφεληθεί σημαντικά από τις συνθήκες αυτές και την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στο ανταγωνιστικό της χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου, τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της, αλλά και στην ηγετική θέση που κατέχει ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θερμικές μονάδες της Μυτιληναίος το εννεάμηνο παρήγαγαν 0,5% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ κατά 21,2%. 

Αξίζει να σημειωθεί κύκλος εργασιών του τομέα ενέργειας διαμορφώθηκε σε 664,6 εκατ. που αντιστοιχεί σε 49,6% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 700,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. 

Ηλεκτροπαραγωγή 3,6TWh

Συνολικά στο Εννεάμηνο του 2020, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων της Μυτιληναίος ανήλθε σε 3,6TWh, που αντιστοιχεί περίπου στο 9,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ποσοστό που ανέρχεται στο 11,8% λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) του τομέα μεταλλουργίας.

Η Μυτιληναίος, αξιοποιώντας το προφίλ υψηλής ιδιοκατανάλωσης, τη μακροχρόνια εμπειρία της στην προμήθεια φυσικού αερίου και τη δυναμική παρουσία της στην χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας και των γειτονικών αγορών των Βαλκανίων, έχει πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου. 

Το γεγονός αυτό, αλλά και οι τρέχουσες χαμηλές τιμές στη αγορά (Hubs και κυρίως TTF), οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας (clean spark spread) για τις θερμικές μονάδες της κατά 55% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στο Εννεάμηνο του 2020, το μερίδιο της εταιρίας επί των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανήλθε σε 38% ενώ το αντίστοιχο μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών κυμαίνεται στα επίπεδα του 73%.

Κορυφαίος προμηθευτής η Protergia 

Σημαντικά αυξημένη ήταν τόσο η κερδοφορία, όσο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του 2020 τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 11MW, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρίας στα 222MW, ενώ το ίδιο διάστημα ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου αιολικού πάρκου 43,2MW.

Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η Protergia συνεχίζει να ισχυροποιεί τη θέση της ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος προμηθευτής, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς στο 8,5% στο τέλος του Εννεάμηνου από 5,51% στα τέλη του 2019, εκπροσωπώντας πλέον περισσότερους από 260.000 πελάτες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Target Model από την 1η Νοεμβρίου, η Μυτιληναίος μέσω του νέου τμήματος Energy & Trading Management έχει θέσει τις βάσεις για τη μεγιστοποίηση του οφέλους από τη λειτουργία της νέας αγοράς αξιοποιώντας σε μέγιστο βαθμό το μέγεθος και την εμπειρία της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Tέλος, συνεχίζεται κανονικά και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’ τρίμηνο του 2021. Η νέα μονάδα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της εταιρίας στην αγορά τόσο αναφορικά με την παραγωγή όσο και με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες πελάτες, συμβάλλοντας παράλληλα αποφασιστικά στη στήριξη της μετάβασης της χώρας προς ένα ενεργειακό μίγμα με σημαντικά μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα.


www.worldenergynews.gr