Νέα δεδομένα φαίνεται να διαμορφώνονται στην αγορά του φυσικού αερίου κυρίως σε ό,τι αφορά τις τιμές του καυσίμου τόσο για το LNG όσο και για το αέριο των αγωγών.
Ωστόσο τα υψηλά επίπεδα τιμών που διαμορφώνονται στην αγορά δε φαίνεται να πτοούν τη ζήτηση στην ελληνική αγορά, η οποία συνεχίζει να έχει σημαντική δυναμική, για συγκεκριμένους λόγους που σχετίζονται με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους ηλεκτροπαραγωγούς στο Target Model.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στην αγορά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα futures συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου στα hubs της κεντρικής Ευρώπης παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με λίγες εβδομάδες πριν. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη των τιμών αποτελεί μάλλον παράδοξο φαινόμενο με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και υπάρχει σαφής επίπτωση στη ζήτηση.
Πως ερμηνεύεται λοιπόν το γεγονός ότι κόντρα στην κρίση οι τιμές κινούνται ανοδικά; Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πορεία αυτή θεωρείται ως προάγγελος ενός νέου κύκλου υψηλών τιμών, μετά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την περασμένη άνοιξη.
Πως επηρεάζουν οι υψηλές τιμές την εγχώρια ζήτηση;
Προσώρας παρά την αύξηση των τιμών που επηρεάζει πρωτίστως τις τιμές του LNG σε σχέση με το αέριο των αγωγών, η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν καταγράφονται ακυρώσεις παραδόσεων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αέριου στη Ρεβυθούσα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι ηλεκτροπαραγωγοί θέλουν να έχουν διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την ευχέρεια να μπαίνουν στο σύστημα και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που δίνει η νέα αγορά εξισορρόπησης. Έτσι ενώ η προημερήσια αγορά παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα τιμών, εντούτοις η αγορά εξισορρόπησης προσφέρει ευκαιρίες για υψηλότερες αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι μονάδες βρίσκονται stand by.
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, που δεν έχουμε δει, παρά τις υψηλές τιμές του καυσίμου, ακυρώσεις παράδοσης φορτίων στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.