Μετά το μακροβούτι έως και τα 35,76 δολάρια/βαρέλι, ο διεθνής δείκτης αναφοράς του πετρελαίου, Brent, έδωσε χτες ένα mini ενδοσυνεδριακό ράλι ανακούφισης, μέχρι τον μέσο κινητό όρο των 200 ημερών, όπερ τα 40,40 δολάρια/βαρέλι.
Το καλό κλίμα στις αγορές με τον δείκτη S&P 500 να επανακτά τιμές πάνω από τις 3295 μονάδες και τον δείκτη DAX πάνω από τις 11740, σίγουρα έπαιξε το ρόλο του και στην αγορά πετρελαίου. Όμως όπως θα αναλύσουμε πιο κάτω, δεν είναι ο βασικός λόγος της ανόδου.
Τα περισσότερα δημοσιεύματα συνέδεσαν την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών με την γενικότερη επενδυτική αισιοδοξία για ένα ξεκάθαρο και μη αμφισβητήσιμο εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Το σκεπτικό είναι ότι καθώς οι επενδυτές « ποντάρουν» τις τελευταίες μέρες στο σενάριο νίκης του Δημοκρατικού Biden με ταυτόχρονη επικράτηση των Δημοκρατικών και στη Γερουσία -εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει την έγκριση του νομοσχεδίου για ένα νέο δυνατό πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας- όλα τα assets ρίσκου σημειώνουν άνοδο.
Όμως, ακριβώς αυτή η προοπτική της εκλογικής νίκης του Biden θα έπρεπε να λειτουργεί πτωτικά στις τιμές του πετρελαίου. Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο debate με τον Trump, ο Biden στην ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, απάντησε ότι η χώρα θα πρέπει τελικά να αντικαταστήσει το πετρέλαιο με ηλιακή, αιολική και άλλες μορφές μη ρυπογόνου ενέργειας.
Μετά τις δηλώσεις αυτές, οι μετοχές των ΑΠΕ και οι πετρελαϊκές μετοχές ακολούθησαν μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, καθώς οι επενδυτές στον μαύρο χρυσό αισθάνθηκαν ότι μια εκλογή του Biden ενδεχομένως ν’ αναδιαμορφώσει την αμερικανική πολιτική στο fracking.
Χτες όμως κάτω από την γενικότερη αισιοδοξία για ένα ευκρινές εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, τα πρόσημα εναρμονίστηκαν στα περισσότερα assets και οι ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Οι λόγοι της ανάκαμψης
Όσον αφορά την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών όμως, υπάρχουν άλλοι τρεις και ίσως πολύ πιο ουσιαστικοί λόγοι.
Ο πρώτος είναι η προοπτική επέκτασης των περιορισμών προσφοράς υπό την αιγίδα του OPEC.
Ο OPEC και οι σύμμαχοί του αφήνουν εδώ και εβδομάδες να εννοηθεί ότι δεδομένης της πτώσης της ζήτησης πετρελαίου λόγω του δεύτερου επιδημικού κύματος, επανεξετάζεται το σχέδιο για προσθήκη σχεδόν 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην προσφορά από τον Ιανουάριο.
Ήδη τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak συναντήθηκε με Ρώσους παραγωγούς για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αναβληθεί κατά 3 μήνες η χαλάρωση στις περικοπές παραγωγής.
Εν ολίγοις, οι περιορισμοί στην παραγωγή πετρελαίου πιθανότατα να επεκταθούν έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο δεύτερος λόγος είναι η κάλυψη ανοιχτών θέσεων στο πετρέλαιο, ενόψει του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ σε λίγες ώρες.
Και ο τρίτος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η απόφαση των κινεζικών αρχών να αυξήσουν το επόμενο έτος την ποσόστωση κατά 20% για τη χρήση υπεράκτιου πετρελαίου από μη κρατικές οντότητες.
Γιατί η Goldman Sachs βλέπει άνοδο των τιμών σε βάθος χρόνου
Στην αγορά πετρελαίου, οι πρόσφατες μεταβολές των τιμών έχουν ελάχιστες θεμελιώδεις συνέπειες σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου του μεγέθους των αποθεμάτων. Οι επί μακρό χρονικό διάστημα όμως χαμηλές τιμές έχουν σημαντικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.
Κάτω από αυτή την οπτική γωνία, αν πράγματι στη επόμενη τους συνάντηση τα μέλη του OPEC αποφασίσουν να παγώσουν την αύξηση της παραγωγής, μακροπρόθεσμα η απόφαση αυτή θα συντελέσει στην αύξηση του μελλοντικού ελλείμματος της αγοράς.
Γεγονός που δεν θα γίνει αντιληπτό παρά μόνο όταν επιστρέψουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας με τη βοήθεια ενός αποτελεσματικού εμβολίου, μιας θεραπείας ή και των δύο, σε συνδυασμό με επεκτατικά δημοσιονομικά πακέτα που θα υιοθετηθούν προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα μετά τα lockdowns.
Έχει δίκιο λοιπόν η Goldman Sachs όταν υποστηρίζει ότι η συνέχιση των περικοπών θέτει το πλαίσιο για ένα σημαντικό μελλοντικό ράλι, καθώς η αγορά θα βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωπη με αύξηση της ζήτησης πετρελαίου με ταυτόχρονη περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής, λόγω ακριβώς της έλλειψης επενδύσεων από τις πετρελαϊκές εταιρείες εξαιτίας των χαμηλών τιμών.
Update στην τεχνική εικόνα
Το σενάριο της Goldman Sachs όμως αφορά τους μήνες που θα ακολουθήσουν την κορύφωση του δεύτερου επιδημικού κύματος της Covid-19.
Mέχρι τότε, το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να συνεχίσει η συσσώρευση του πετρελαίου μεταξύ των 38-43,60 δολαρίων με πρόσκαιρες εκφάνσεις +/-5%.
Για την βραχυπρόθεσμη τάση, η κατάκτηση των 40,40 δολαρίων/βαρέλι -200αρης ημερησίου διαγράμματος- ανοίγει τον δρόμο για τη ζώνη των 42,40-42,70 δολαρίων/βαρέλι με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στη ζώνη των 43,60-44 δολαρίων και εν συνεχεία στην ζώνη των 46,50 δολαρίων/βαρέλι, επίπεδο που η ίδια η αγορά έχει οριοθετήσει σαν τη μεγάλη αντίσταση της τους τελευταίους οχτώ μήνες.
Όσον αφορά τις στηρίξεις, θέλει ιδιαίτερη προσοχή το εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω των 38 δολαρίων/βαρέλι, με ενδοσυνεδριακά χαμηλά κάτω των 34,88 δολαρίων/βαρέλι.
(της Μαίρης Βενέτη, Liberal.gr)