Γιατί εδραιώνεται η ανάκαμψη του πετρελαίου.
Πέρασε τα 25 δολάρια το crude τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 6/5 εδραιώνοντας την τάση ανάκαμψης που έχει διαφανεί τις τελευταίες ημέρες.
Η άνοδος του πετρελαίου ενισχύεται εν μέσω προσδοκιών ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης παγκοσμίως.
Παράλληλα όπως όλα δείχνουν, άπαντες προχωρούν σε περικοπές και κυρίως οι μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές, ενώ έχει ξεκινήσει και η εφαρμογή της συμφωνίας του OPEC+.
Η άνοδος του πετρελαίου έχει πολλές θετικές επιρροές αφού φέρνει πολύ καλύτερες ισορροπίες σε μια αγορά που περιλαμβάνει όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, καθώς και την αμερικανική οικονομία.
Είναι ένας από τους πρώτους δείκτες που δείχνει μια εξομάλυνση της παγκόσμιας οικονομίας μετά το χτύπημα του Coronavirus και επιβεβαιώνει την έκθεση της Goldman για V σχήμα ανάκαμψης.
Έπρεπε να περάσει όμως από τα αρνητικά πρόσημα προ του κλεισίματος των συμβόλαιων Mαίου, που οφείλονταν σε διάφορους παράγοντες όπως:
- Η ρευστοποίηση θέσεων του USO
- Η πίεση των τιμών spot στο μηδέν τον Απρίλιο, από την εμμονή κυρίως των Σαουδαράβων να συνεχίσεουν να πιέζουν τις τιμές παρά την υπογραφή της συμφωνίας, δίνοντας μεγάλα discounts στην υπερπροσφορά των πετρελαιοειδών.
Ειδικότερα την Τρίτη 5/5 το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 13,99% στα 30,99 δολ/βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +18,98%, στα 24,26 δολ. ανά βαρέλι.
Οι προοπτικές της ζήτησης μοιάζουν ευνοϊκότερες, καθώς διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, , η Πορτογαλία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, αρχίζουν να επιτρέπουν στους πολίτες τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους και ανοίγουν τις δραστηριότητες στις κατασκευές.
Ήδη από την 1η Μαΐου έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία στο πλαίσιο του ευρύτερου καρτέλ OPEC+, με ισχυρότερους παράγοντες τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, η οποία προβλέπει σημαντική μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.
Μείωση των καθαρών κερδών για την Τotal το α’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας
Η Total σημείωσε σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά την πτώση της ζήτησης λόγω της κρίσης του ιού coronavirus.
Η γαλλική εταιρεία ενέργειας ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ανήλθαν στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, από 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, αντανακλώντας πτώση 35%.
Η παραγωγή υδρογονανθράκων της Total αυξήθηκε 5% σε ετήσια βάση, στα 3,09 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με τα 2,95 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν από ένα χρόνο.
Οι πωλήσεις στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 43,87 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 51,21 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος.
Από την πλευρά του ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Patrick Pouyanne, του οποίου ο μισθός θα μειωθεί κατά 25% για το υπόλοιπο του έτους, υπογράμμισε ότι:
«Ο Όμιλος αντιμετωπίζει εξαιρετικές περιστάσεις.
Δύο είναι οι παράγοντες που επηρέασαν τα δεδομένα.
Πρώτον, η πανδημία του κορωνοιού επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες.
Δεύτερον, η πετρελαϊκή κρίση μετά την απότομη κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού από τον Μάρτιο».
www.worldenergynews.gr