O Erdogan σε αναζήτηση εταίρων εκτός ΕΕ, έπεσε στην αγκαλιά του Putin αναφέρει η Die Welt.
Στην ενεργειακή συμμαχία Ρωσίας – Τουρκίας με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του ο Γερμανικός Τύπος. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι τα Βαλκάνια βρίσκονται στη διακλάδωση του TurkStream. «Μια διακλάδωση του Turk Stream περνά από τη Βουλγαρία και συνεχίζει για Σερβία, Ουγγαρία και Βοσνία. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει Αθήνα και Σκόπια.
Με μια πρώτη ματιά η σύνδεση στον νέο αγωγό μοιάζει συμφέρουσα. Όμως έτσι Μόσχα και Άγκυρα αποκτούν πρόσβαση σε κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας των εύθραυστων κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να ανησυχήσει την ΕΕ, η οποία έχει χάσει σημαντικό μέρος της επιρροής της στην περιοχή μετά το όχι του γάλλου προέδρου Macron στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Σε περίπτωση που Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι δεν παίξουν ένα πιο ενεργό ρόλο στην νότια Ευρώπη θα παραγκωνιστούν από άλλες δυνάμεις» υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung ενώ η Die Welt αναφέρει ότι ο Erdogan σε αναζήτηση εταίρων εκτός ΕΕ, έπεσε στην αγκαλιά του Putin. «Πολιτικοί επιστήμονες μιλούν για "ενεργειακό άξονα Μόσχας-Άγκυρας", η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη.
Αρχικά στα σχέδια των Ευρωπαίων ήταν η Τουρκία, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο εταίρο σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Όμως με την νέα ενεργειακή τους συμμαχία, Μόσχα και Άγκυρα είναι πλέον σε θέση να ασκήσουν πιέσεις στην ΕΕ.
Για να πετύχει αυτό το στόχο ο πρόεδρος Erdogan είναι έτοιμος να ενισχύσει ακόμα και την εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία, μιας και η Τουρκία δεν διαθέτει δικό της φυσικό αέριο και αναγκάζεται να το εισάγει. Σε αναζήτηση εταίρων εκτός της ΕΕ ο τούρκος πρόεδρος έπεσε στις ανοιχτές αγκάλες του Vladimir Putin.
Με τον Turk Stream η Τουρκία αποδέχεται έναν ισχυρότερο ρόλο της Ρωσίας στον εφοδιασμό της με ενέργεια, από τη στιγμή που ο νέος αγωγός θα καλύπτει το 35% των τουρκικών αναγκών σε φυσικό αέριο» υποστηρίζει η Die Welt.
(worldenergynews)