Εμπροσθοβαρής με ιδιαίτερη έμφαση στην μεθοδική προώθηση και εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων χαρακτήρισε την “πρέπουσα” ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας μπροστά στις εξελίξεις που κατακλύζουν την ευρύτερη “γειτονιά” της χώρας, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Athens Energy Dialogues.
Όπως τόνισε, ένα απτό παράδειγμα μιας τέτοιας πολιτικής αποτελεί ο αγωγός Eastmed, ένα έργο που χαίρει σημαντικών πλεονεκτημάτων και διαχρονικά έχει στηριχθεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ως προμετωπίδα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε παράνομο, ανόητο και εξωπραγματικό το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης και θετική τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί βέτο αν δεν ξεκαθαριστεί σε επίπεδο κορυφής.
Ο κύριος Μανιάτης, ανέφερε, επίσης πως ο αγωγός Eastmed έχει περάσει μέσα από μια σειρά σταθμούς με τους σημαντικότερους να είναι οι εξής:
2010 -2011: η απόφαση των ΔΕΠΑ και Edison για την αγωγό
Δεύτερος σταθμός το 2013 με την ένταξη του έργου στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.
Δεκέμβριος 2014: Ζητήσαμε μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, κ. Λακκοτρύπη από τον Σέφκοβιτς να κάνει μια διακριτή δήλωση για το πόσο σπουδαίος είναι ο αγωγός Eastmed για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, πράγμα το οποίο έγινε.
Ιανουάριος 2020: Υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Τέλος, υπογράμισε πως τα μεγέθη κόστους για τον αγωγό είναι απολύτως ελέγξιμα, ωστόσο καθίσταται αναγκαίο, η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι επιδιώξεις της και τι επιζητάει, δεδομένου ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου είναι “κατά 90% πολιτική απόφαση και κατά 10% χάλυβας”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, είπε πως πρόκειται για ένα παράνομο, ανόητο και εξωπραγματικό μνημόνιο, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να προειδοποιήσει για βέτο αν δεν ληφθεί σαφής απόφαση καταδίκης σε (energypress)