Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Στις 14.30 το ραντεβού Χατζηδάκη με τους θεσμούς για τα εκκρεμή θέματα στην ενέργεια

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα θέματα της αγοράς ενέργειας. 





Οι επαφές που έχουν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατέδειξαν ότι υπάρχει μεν θετική αποδοχή της κεντρικής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης για την ταχεία απολιγνιτοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος, ωστόσο από πλευράς Κομισιόν εκφράζεται η ανάγκη να υπάρξουν επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες, που θα συμφωνηθούν παράλληλα με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που παρατηρηθούν καθυστερήσεις ή προσκόμματα. 
Παράλληλα ένα από τα κύρια θέματα που αναμένεται να συζητηθούν, είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του target model, που θεωρείται κρίσιμο για την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. 
Με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο το βασικό ατού αλλά επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι επιδιώκει την πραγματική απελευθέρωση και τον ανταγωνισμό στις ενεργειακές αγορές. Οι “παράλληλες” αυτή τη στιγμή θέσεις που παρατηρούνται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται ότι θα συγκλίνουν και θα υπάρξει πλήρης ταύτιση προϊόντος του χρόνου καθώς η ελληνική πλευρά θα προχωρά αφενός στην υλοποίηση του προγράμματος της ταχείας απολιγνιτοποίησης αφετέρου στην ολοκλήρωση των απαραίτητων προετοιμασιών για την έγκαιρη έναρξη του νέου μοντέλου της αγοράς. 
(energypress)