Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Συνάντηση Μητσοτάκη - ΤΟΤAL: Πιο ενεργή εμπλοκή των Γάλλων επιδιώκει η Αθήνα στις έρευνες υδρογονανθράκων

Σε μια πιο ενεργή παρουσία της γαλλικής TOTAL στις ελληνικές θάλασσες, ποντάρει η κυβέρνηση, καθώς ενόψει και της επικείμενης αναβάθμισης του ρόλου της ΕΔΕΥ θα τεθεί προφανώς στο τραπέζι το θέμα της παραχώρησης και νέων οικοπέδων που είναι έτοιμα προς διάθεση.



Σε αυτές τις ευκαιρίες που κρύβει η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, μαζί με τις προοπτικές των ερευνών στα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου η TΟTAL ηγείται της κοινοπραξίας από κοινού με EXXON MOBIL και ΕΛΠΕ, εστίασε και η χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου Patrick Pouyanné.
Ταυτόχρονα συζητήθηκαν τα σχέδια της TOTAL για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο “τεμάχιο 8” όπου έχει τα δικαιώματα από κοινού με την ιταλική ΕΝΙ, και στο οποίο το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ επιχειρεί παράνομες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Γάλλοι δεν προτίθενται σε αυτή τουλάχιστον την φάση να παρεμποδίσουν τις τουρκικές κινήσεις, παρά μόνο εφόσον τεθεί σε αμφισβήτηση το δικαίωμα των TOTAL και ENI να κάνουν έρευνες, όταν αυτές θα ξεκινήσουν.
Στα των ελληνικών οικοπέδων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα σεισμικά δεδομένα που αναλύθηκαν πρόσφατα αποτυπώνουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτάσματος τύπου Ζορ, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είναι και εμπορεύσιμο, καθώς θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν γεωτρήσεις. Σε περιοχή μάλιστα που αποτελεί συνέχεια των παραπάνω και τέμνεται από το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, η ΕΔΕΥ είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι έχουν εντοπιστεί δομές οι οποίες μοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Zoρ. Στην ουσία πρόκειται για τεχνικές μελέτες, των οποίων φυσικά το περιεχόμενο θα αποδειχθεί μόνο στην πράξη.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γαλλική πλευρά εξέφρασε την συγκρατημένη της αισιοδοξία για την προοπτική των ερευνών στις θάλασσες της Κρήτης, κρατώντας ωστόσο χαμηλά τον πήχη, αφού ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις, ικανές για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Κυβερνητικές πηγές πάντως ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός που συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά με τον επικεφαλής του γαλλικού ομίλου, θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η ΤΟTAL τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο.
Εξάλλου η γαλλική εταιρεία έχει πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή, ενώ ειδικά στην Κύπρο κατέχει μερίδια και συμμετέχει από κοινού με τις ENI και KOGAS (Κορέα) στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης των τεμαχίων 7 (50%), 8 (40%), 3 (30%), 2 (20%) και 9 (20%).
Οι υδρογονάνθρακες είναι το ένα κεφάλαιο των ελληνο-γαλλικών ενεργειακών συζητήσεων με γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Το άλλο κεφάλαιο αφορά στον αγωγό East Med όπου η Γαλλία συμμετέχει έμμεσα, δηλαδή μέσω της ιταλικής EDISON, στον φορεά υλοποίησης του εγχειρήματος, που είναι η IGI Poseidon. Η EDISON ανήκει από το 2012 σε ποσοστό 99,48% στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Γαλλίας EdF, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης.
Σε ποιους άλλους τομείς στρέφεται το γαλλικό ενδιαφέρον
Ετερο σημείο γαλλικού ενδιαφέροντος είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη έπειτα από τις επαφές του με CEO μεγάλων ενεργειακών ομίλων και στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κ.Χατζηδάκης συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της EDF που σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρεται για συνεργασίες με την ΔΕΗ στις ΑΠΕ, τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας RTE που ακούγεται ότι “βλέπει” τις αποκρατικοποιησεις των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, καθώς επίσης με την εταιρεία ορυκτών καυσίμων IMERYS, την οποία κάποιες πηγές φέρουν να δείχνει ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ. Επαφές είχε επίσης με στελέχη της ENGIE που από κοινού με τις  ΤΕΡΝΑ και ENERGEAN έχουν συστήσει κοινοπραξία για τη διεκδίκηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας, όταν και εφόσον προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Το κάδρο των συναντήσεων συμπληρώνουν αυτές με τις VINCI ENERGY, AKUO ENERGY, EREN και VALOREM, EIFFAGE, όσο και από τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή τις SUEZ και VEOLIA. Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 80 γαλλικές εταιρείες και 30 ελληνικές, ανάμεσα στις οποίες η Vioxalco που μέσω της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει παρουσία στην γαλλική αγορά, o όμιλος Κοπελούζου, η Alpha Bank και η Aegean.
(energypress)