Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Στις καλένδες για το 2020 η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Στις καλένδες για το 2020 τίθεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ σύμφωνα με  πληροφορίες, καθώς και το ενδιαφέρον δεν είναι αυτό που θα ανέμενε κανείς, αλλά κυρίως τα έσοδα του δημοσίου θα είναι συγκριτικά περιορισμένα, σε σχέση με την απώλεια ενός τέτοιου asset μακροπρόθεσμα.




Από την στιγμή μάλιστα που ο όμιλος Λάτση δεν είναι διατεθειμένος να πουλήσει το ποσοστό του λίγα πράγματα θα αλλάξουν, την ώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα διυλιστήρια διεθνώς βαίνει μειούμενο έστω συγκυριακά.

Ένα άλλο θέμα επίσης που έχει σημασία για τους επενδυτές είναι ποια θα είναι η κατάληξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία τα ΕΛΠΕ διαθέτουν στρατηγικό πακέτο και έχουν θέσει το ζήτημα απόκτησης του πλήρους ελέγχου της επιχείρησης ή πώλησης και του ποσοστού που έχουν.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας από μόνη της δεν είναι το απόλυτο hot asset, όσο είναι όλη μαζί πακέτο με την ΕΠΑ Αττικής που την καθιστούν πολύφερνη νύφη με ισχυρά ονόματα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και να εξετάζουν τις στρατηγικές κινήσεις τους, όπως ο όμιλος Βαρδινογιάννη με την Motor Oil.

Ανάγκη διαφάνειας στις επιχειρηματικές συμφωνίες

Παράλληλα η δίοικηση Ξιφαρά επιχειρεί να αποκαταστήσει την εικόνα διάλυσης που παρουσίασε η δίοικηση Τζώρτζη σε σχέση με συμφωνίες και προμήθειες σε καλές τιμές στην χονδρική.

Κύκλοι της αγορά θεωρούν πάντως ότι η στρατηγική συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο FSRU είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά θα μπορούσε να γίνει μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών, ώστε η προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ Εμπορίας να παρέμενε αναλλοίωτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση έχει άλλη άποψη που έχει να κάνει με την δέσμευση των ποσοτήτων και εκεί είναι το επίμαχο σημείο που θα κριθεί στο επερχόμενο market test.

Σε κάθε περίπτωση η δημοσιοποίηση των ποσοτικών στοιχείων των συμφωνιών, ειδικά όταν αφορά συμμετοχή των εισηγμένων ΕΛΠΕ είναι αναγκαία την ώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον εκκινεί και η οικονομία έχει ανάγκη από αξιόπιστες και διαυγείς συμφωνίες για να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές από το εξωτερικό.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ενεργειακό αυτό χώρο θα είναι μεγάλο καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα εξετάζουν τις κινήσεις τους από μόνα τους είτε σε κοινοπραξίες, με γνώμονα την αξιοποίηση της ευκαιρίας για ανάπτυξη της λιανικής στην αγορά του φυσικού αερίου.

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στον όμιλο Μυτιληναίου που έχοντας κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο στην χονδρική φυσικού αερίου την χρονιά που πέρασε, δημιουργεί στους αναλυτές το ερώτημα ποιες προτεραιότητες θα δώσει στην ιδιωτικοποίηση που έρχεται.

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο ζήτημα θα είναι η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με το LNG (υγροποιημένο) και τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν.
(worldenergynews)