Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Αλλαγές με σημασία στις κορυφαίες θέσεις Εμπορίου, Ενέργειας, Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες

Ενώ οι ηγέτες των κυβερνήσεων συγκρούστηκαν το βράδυ της Τρίτης (28 Μαΐου) σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί των κυριότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, λιγότερες λαμπερές αλλά σημαντικές θέσεις ευθύνης καταλαμβάνονται.



Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια σειρά από διορισμούς, με τρία νέα πρόσωπα που θα είναι επικεφαλής σημαντικών υπηρεσιών του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Η αναπληρώτρια διαπραγματευτής του Michel Barnier, Sabine Weyand, θα ηγηθεί της γενικής διεύθυνσης εμπορίου από την 1η Ιουνίου, μια απόφαση που προκάλεσε έπαινο από τον Γάλλο πρώην αφεντικό της, καθώς και από την Σουηδή Επίτροπο Εμπορίου Cecilia Malmström.

Η Μάλμστρομ ανέφερε ότι ήταν ευτυχής να καλωσορίσει την Γερμανίδα αξιωματούχο, ενώ ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι ήταν προνόμιο να συνεργαστεί μαζί της «κατά τη διάρκεια έκτακτων διαπραγματεύσεων».

Το όνομα της Weyand ακουγόταν στους κύκλους των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις κορυφαίες θέσεις. Η στενή σχέση συνεργασίας της με τον Μπαρνιέ είχε οδηγήσει σε υποθέσεις ότι θα είχε μια σημαντική θέση σε ένα πιθανό σχήμα της Κομισιόν υπό την ηγεσία του Μπάρνιερ, ακόμη και ως γενικός γραμματέας.

Δεν είναι ξένη προς την εμπορική πολιτική, αφού έχει συμβουλεύσει το πρώην αφεντικό του εμπορίου Pascal Lamy και έχει υπηρετήσει ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος πριν από την απόσπασή της στην ομάδα εργασίας Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα η εμπορική πολιτική της ΕΕ θα διευθύνεται από πέντε γυναίκες επικεφαλής: την Malmström, την Weyand, μία επικεφαλής Γραφείου Επιτρόπου και δύο αναπληρώτριες ΓΔ.

Η Επιτροπή όρισε επίσης τη Δανέζα αξιωματούχο Ditte Juul Jørgensen ως επικεφαλής της διευθύνσεως ενέργειας του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ. Η Jørgensen είναι επικεφαλής του γραφείου της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager και θα αντικαταστήσει τον μακρόβιο αξιωματούχο της Επιτροπής Dominique Ristori, που συνταξιοδοτείται τον Ιούλιο.
Η Jørgensen έχει ισχυρό υπόβαθρο στην πολιτική εμπορίου και ανταγωνισμού, οπότε η προαγωγή της στο ενεργειακό πόστο έχει προκαλέσει εικασίες ότι τα ενεργειακά παιχνίδια του μπλοκ θα γίνουν όλο και πιο παγκόσμια και αντιμονοπωλιακά από το καλοκαίρι.

Οι ειδικοί του κλίματος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το διορισμό της Jørgensen, επισημαίνοντας ότι το γραφείο της Vestager ήταν ισχυρός σύμμαχος υπέρ των στόχων της ενεργειακής απόδοσης και της ουδετερότητας άνθρακα.

Η Vestager βρίσκεται επί του παρόντος σε πορεία διεκδίκησης να ονομαστεί διάδοχος του Προέδρου Jean-Claude Juncker.

Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να έχει στο 40% των ανώτατων διοικητικών θέσεων γυναίκες εργαζόμενες μέχρι το τέλος της θητείας της, αλλά καθώς και οι δύο γυναίκες περιλαμβάνονται ήδη σε αυτά τα στοιχεία, το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ παραμένει λίγο πιο κάτω από το στόχο του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε επίσης μια ομάδα νέων δικαστών, από τους οποίους ο πιο αξιοσημείωτος ήταν ο διορισμός του Johannes Laitenberger, επί του παρόντος επικεφαλής της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Επιτροπής και πρώην κύριος εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Ένας εκπρόσωπος τύπου δήλωσε στην EURACTIV ότι η Επιτροπή «συγχαίρει τον Γιόχαν για αυτό το διορισμό στο Γενικό Δικαστήριο, κάτι που αναγνωρίζει τις εξαιρετικές ιδιότητές του και, γενικότερα, την ποιότητα της ανώτατης διοίκησής μας».

Όσον αφορά την αντικατάσταση του Laitenberger στη διεύθυνση ανταγωνισμού, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και ότι το κολλέγιο θα λάβει μια απόφαση «εγκαίρως».

(Euractiv.gr)