Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Τον Ιούλιο σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Πατραϊκό Κόλπο - Αρχές του 2020 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται να μπαίνει ο σχεδιασμός των ΕΛΠΕ για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες μετά τις εκλογές και ιδίως με το νέο έτος, με μια σειρά εκκρεμότητες να λαμβάνουν τέλος και την θέση τους να δίνουν στα «επόμενα βήματα».




Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τα ΕΛΠΕ σεισμικές έρευνες σε μια σειρά στόχους σε στεριά και θάλασσα σε ολόκληρη την χώρα, ενώ την ίδια περίοδο πρόκειται να λάβει χώρα και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο. 

Με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το τελευταίο δίμηνο και με τις εθνικές εκλογές να είναι μπροστά, όπως σημειώνεται, έχουν προκληθεί σημαντικές καθυστερήσεις σε μια σειρά δραστηριότητες, όπως σε Άρτα και Πρέβεζα όπου εκκρεμούν μια σειρά αδειοδοτήσεις και οι οποίες δεν προβλέπεται να καταληχθούν πριν την αλλαγή των Δημάρχων την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο μέτωπο του Πατραϊκού Κόλπου, μετά τις βουλευτικές εκλογές θα δημοσιευτεί μια πρώτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει ακόμη μια από την πλευρά των ΕΛΠΕ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) σχετικά με τις συνέπειες σε περίπτωση διασποράς πετρελαιοκηλίδας, με την ολοκλήρωσή της να προγραμματίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο.

Γ. Γρηγορίου: Στόχος μας οι συμπράξεις με μεγάλες εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την στρατηγική στόχευση των ΕΛΠΕ στην ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την καθαρή επιδίωξή τους να εμπλακούν ενεργά στις εξελίξεις στον κλάδο, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, μιλώντας στην εκδήλωση «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», την οποία διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με την συνδρομή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ΕΛΠΕ λειτουργώντας με εξωστρέφεια και στρατηγική δε δίστασαν να βγουν στο εξωτερικό, να αναλάβουν δραστηριότητες και σήμερα να αναγνωρίζονται ως ένας σημαντικός όμιλος στην κατηγορία του, με σημαντικές διεθνείς και εγχώριες συμπράξεις. Η μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ επέτρεψε στον όμιλο να «κάνει πράγματα», όπως τόνισε ο κύριος Γρηγορίου, αποφεύγοντας τυχόν ακαμψίες και αγκυλώσεις. Μάλιστα στρατηγική στόχευση των ΕΛΠΕ είναι να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες, όπως και έγινε στην περίπτωση των Total και Exxon Mobil.

Αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με τις εν δυνάμει εξορυκτικές δραστηριότητές στη χώρα μας, επισήμανε πως τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει σε 75 γεωτρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα με μηδενικό αποτύπωμα.
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες περιβαλλοντικών περιορισμών και περιβαλλοντικής προστασίας», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
(energypress)