Χορηγία ύψους 355 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector μεταξύ Κύπρου – Κρήτης και Αττικής απέρριψε χθες η Ελλάδα, αρνούμενη να υπογράψει το σχετικό αίτημα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility.
Το συγκεκριμένο έργο έχει την καθολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυπριακής ρυθμιστικής αρχής, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνονται τα 355 εκατ. ευρώ για το σκέλος Κρήτη – Αττική του έργου, που πλέον θα πρέπει να εξασφαλισθούν από εθνικούς πόρους – δηλαδή από ισόποση επιβάρυνση των καταναλωτών.
Το αίτημα για τη χορηγία χρηματοδότησης υποβλήθηκε από την EuroAsia Interconnector την περασμένη Πέμπτη 13 Ιουνίου και αφορά την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Αττικής από το Ευρωπαϊκό μηχανισμό “Connecting Europe Facility” (CEF), συμπεριλαμβανομένης και χορηγίας ύψους 355 έκατ. ευρώ για την διασύνδεση Κρήτης Αττικής.
Η υλοποίηση του Έργου ως ΕΚΕ συνεπάγεται πολλαπλά πρόσθετα σημαντικά οφέλη για τους Έλληνες Καταναλωτές καθώς η χαμηλού κόστους χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETE) σε συνδυασμό με την επιδότηση των 355 εκατ. ευρώ από το CEF θα εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε παρούσα αξία [700 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου], σε σύγκριση με την υλοποίηση του έργου ως Εθνικό.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο με το έργο EuroΑsia Interconnector, η Γαλλία και η Ιρλανδία προχωρούν απρόσκοπτα στο έργο Κέλτικη Διασύνδεση (Celtic Interconnector) για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύπτει το λιγότερο το 60%, δηλαδή 558 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού του «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) ως έργο ΕΚΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση την Παρασκευή 13 Ιουνίου συνυπέγραψαν το σχετικό αίτημα χορηγίας χρηματοδότησης έως 750 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ανάλογης ηλεκτρικής διασύνδεσης.