Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Στον «πάγο» παραμένει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Στάση αναμονής για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.









Στον «πάγο» παραμένει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ με τις επερχόμενες εκλογές να πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω μια διαδικασία η οποία ούτως ή άλλως χαρακτηριζόταν από στασιμότητα μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια της πώλησης του 50,1% πριν από λίγο καιρό. 

Η «ιστορία» της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εντάσσεται στη λίστα με άλλες σημαντικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις όπως είναι εκείνη της ΔΕΗ (η οποία μετατέθηκε επίσης χρονικά) και της ΔΕΠΑ (η οποία σκοντάφτει σε εσωτερικά ζητήματα και φυσικά στις επερχόμενες εκλογές). 

Η πώληση των ΕΛΠΕ όμως σε αντίθεση με τις άλλες δύο –θεωρητικά δρομολογημένες-ιδιωτικοποιήσεις χαρακτηρίζεται από μια ιδιαιτερότητα καθώς δεν είναι γνωστό το αν θα προκηρυχθεί ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να μην προχωρήσει τελικά το δημόσιο στην πώληση των μετοχών του. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι έχει διαγραφεί από τη λίστα των επιλογών η πώληση πακέτου μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου ενώ σε εκκρεμότητα είναι και οι συνεννοήσεις με την Κομισιόν. 

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τόνισε ότι η πορεία της πώλησης εξαρτάται από τους μετόχους. «Είναι θέμα των μετόχων. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Πρέπει οι μέτοχοι να ξανασυζητήσουν», ανέφερε σχετικά.  

Όπως είναι γνωστό, στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό το ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει το 20% από το 35,48% που κατέχει και η Paneuropean είχε διαθέσει το 30,1% από το 45,47%.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, κανένα από τα δύο σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον («Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach») δεν υπέβαλε δεσμευτικές προσφορές.

Ο κ. Τσοτσορός κληθείς να κάνει μια εκτίμηση για το τι πήγε «στραβά» στον διαγωνισμό σημείωσε ότι «η διαδικασία ήταν επίπονη για τον όμιλο και τα στελέχη του. Την υπηρετήσαμε πολύ αποτελεσματικά και με συνέπεια. Η πώληση δεν έγινε για λόγους που αφορούν στους ενδιαφερόμενους που κατέβηκαν στο διαγωνισμό. 

Για παράδειγμα  Sonatrach είχε πρόβλημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Αλγερία. Oι άλλοι υποψήφιοι είχαν τους δικού στους λόγους ». Όσον αφορά στο τίμημα, ο κ. Τσοτσορός σημείωσε ότι «δεν ετέθη θέμα τιμήματος καθώς δεν φθάσαμε μέχρι εκεί».

(insider)