Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

«Καταλυτικός ο ρόλος του κλάδου Διύλισης και των Υγρών Καυσίμων στη Μετάβαση σε μια Οικονομία Χαμηλού Άνθρακα»

Η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Ομίλου, κα Λιάνα Γούτα, στο βήμα του ViennaEnergy Transition Forum





Στο Vienna Energy Transition Forum το οποίο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE)στη Βιέννη, προσκλήθηκε να συμμετάσχει, εκπροσωπώντας τον Όμιλο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, η καΛιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Ομίλου.

Το διήμερο Vienna Energy Transition Forum συγκέντρωσε εκπροσώπους από όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, από όλη την Ευρώπη, με σκοπό να συζητήσουν τα καίρια ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής και το πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, καθώς η Γηραιά Ήπειρος  εισέρχεται σε φάση απανθρακοποίησης, συμμορφούμενη με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Η κα Γούτα ήταν ομιλήτρια στο πάνελ της δεύτερης μέρας του Forum, με θέμα «Ο Ρόλος του Πετρελαίου και του Αερίου στην Εποχή της Ενεργειακής Μετάβασης», όπου παρουσίασε τον κρίσιμο και εποικοδομητικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η βιομηχανία διύλισης και τα υγρά καύσιμα στη πορεία προς την Οικονομία Χαμηλού Άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά και τη Στρατηγική της ΕΕ για το 2050. 

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το Όραμα 2050 της Ευρωπαϊκής Διύλισης, το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον των συνομιλητών και προκάλεσε συζήτηση στο πάνελ και ερωτήσεις από το ακροατήριο.

«Το πετρέλαιο και τα υγρά καύσιμα θα συνεχίσουν να κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο του ενεργειακού μίγματος στις επόμενες δεκαετίες. Οι πετρελαϊκές εταιρείες προσαρμόζονται αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες καθώς καλούνται να παίξουν ένα κρίσιμο ρόλο στην Ενεργειακή Μετάβαση. Στόχος τους, της ευρωπαϊκής Διύλισης για το 2050, είναι να προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως αναλύεται στο «Όραμα 2050», ένα Όραμα φιλόδοξο αλλά εφικτό», ανέφερε η κα Γούτα.

Στο Forum συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Υπουργεία της Αυστρίας, από μια σειρά διεθνών οργανισμών όπως η Energy Community, με έδρα την Βιέννη, ο ΟPEC, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το New Nuclear Watch Institute (NNWI), και το Central European Gas Hub (CEGH), μεγάλοι ενεργειακοί Όμιλοι της Ευρώπης, όπως η OMV, ENEL, Gazprom, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EnEx), η δικηγορική εταιρείας KG Law Firm, η ΕnSCo, αλλά και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας από το King's College του Λονδίνου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Gazprom Export and Russian State Gubkin Oil & Gas University, το Technical University of Vienna και άλλα. 

Βασικό συμπέρασμα της διήμερης εκδήλωσης του ΙΕΝΕ στην Βιέννη, ήταν η ανάγκη για μια Νέα Ολιστική Προσέγγιση για την Ενεργειακή Μετάβαση και για τη χάραξη μιας νέας ενεργειακής ατζέντας για την Κεντρική και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.