Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Υπογράφονται την Πέμπτη οι δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη

Την προσεχή Πέμπτη (27/07) θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πρώτη από τις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης για την έρευνα υδρογονανθράκων.











Θυμίζουμε ότι οι εταιρείας της κοινοπραξίας που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες είναι η Exxon Mobil, η Total και τα ΕΛΠΕ. Είναι και οι πρώτες που θα ασχοληθούν με τα συγκεκριμένα τεμάχια, που είναι πιθανό να προσεγγίσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Εξάλλου και η ΕΔΕΥ αυτό ακριβώς έχει ως στόχο: να έχει έτοιμη και αδειοδοτημένη την περιοχή ώστε να είναι διαθέσιμη για εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές και ο φάκελος να παραδοθεί πλήρης στη νέα κυβέρνηση η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Υπάρχει πάντως ένα ενδεχόμενο να υπογραφεί μονάχα η μία, καθώς ίσως πέσουν νωρίτερα οι υπογραφές από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης κοντά στη Γαύδο. Το άλλο τεμάχιο βρίσκεται στα δυτικά του νησιού στα ανοιχτά από τα Φαλάσερνα.

Αν και δεν υπάρχουν ουσιαστικές και μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο συμβάσεων, εντούτοις το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έβγαλε μία κοινή απόφαση αλλά δύο χωριστές.

Πάντως οι σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μετά τις εκλογές, με την νέα κυβέρνηση να έχει μπροστά της νέα project για την αγορά υδρογονθράκων. Η ΕΔΕΥ αυτήν την περίοδο “τρέχει” την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών για τις νέες περιοχές που σκοπεύει να διαθέσει για έρευνα και εκμετάλλευση νοτίως της Κρήτης.