Νέος «δρομέας», από εκείνους μάλιστα που δεν συνηθίζουν να ρίχνουν επενδυτικά "πυροτεχνήματα", εισέρχεται στην «κούρσα» για την εγκατάσταση σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή της απαιτείται μια περίπου διετία. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, με την απόδοσή της να φτάνει στο 63%. Οι εκτιμήσεις της εταιρείας είναι ότι μια τέτοια μονάδα όχι μόνον χωράει στο σύστημα, αλλά και ότι είναι αναγκαία για την εδραίωσή της στην αγορά, καθώς θα βελτιώσει κατά πολύ το "καλάθι" παραγωγής της Elpedison.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η αίτηση της Elpedison ανεβάζει σε "5" τον αριθμό των υποψήφιων μονάδων φυσικού αερίου από ισάριθμους επενδυτές, με τις υπόλοιπες τέσσερεις να βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο και κάποιους να έχουν ήδη πάρει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ.
Συγκεκριμένα, την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν μονάδες έχουν εκδηλώσει:
- Η εταιρεία Μυτιληναίος για μονάδα ισχύος 650 MW στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Άγ. Νικόλαο Βοιωτίας.
- Ο Όμιλος Κοπελούζου, για μονάδα δυναμικότητας 660 MW στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στο FSRU που έχει δρομολογήσει.
- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για μονάδα ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή.
- Ο Όμιλος Καράτζη (ιδιοκτήτης και της ηλεκτρικής εταιρείας ΚΕΝ) για μονάδα δυναμικότητας 665 MW στο νομό Λάρισας.
Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η αίτηση (ή και η έγκριση) για άδεια παραγωγής δεν σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι έχουν λάβει και την τελική επιχειρηματική απόφαση για να προχωρήσουν την επένδυση.
Προφανώς η απόφαση κάθε ενός από τους επιχειρηματίες θα ληφθεί προϊόντος του χρόνου και με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι το ηλεκτρικό σύστημα δεν χωράει πάνω από 1 ή 2 μονάδες φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια.
(energypress)