Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Ξεκίνησε η χορήγηση όρων σύνδεσης σε ΑΠΕ των βιομηχανικών PPAs – Κατακύρωσαν ηλεκτρικό «χώρο» έργα 800 Μεγαβάτ – Τι ισχύει με τις περικοπές

«Ενεργοποιήθηκε» η απόλυτη προτεραιότητα των έργων ΑΠΕ που προορίζονται για βιομηχανικά PPAs, κατά την εξέταση των αιτήσεων για όρους σύνδεσης. 



Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει να χορηγεί όρους σύνδεσης σε «πράσινους» σταθμούς των διμερών συμβάσεων με ενεργοβόρους καταναλωτές, οι οποίες περιλαμβάνονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση. 

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, έως αυτή τη στιγμή έχουν χορηγηθεί όροι σύνδεσης σε έργα ισχύος 800 Μεγαβάτ, καλύπτοντας σχεδόν στο σύνολό της την πρώτη κατηγορία σταθμών, η οποία προβλέπεται στο μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κατηγορία αφορά «πράσινες» μονάδες που αντιστοιχούν σε «πράσινα» PPAs τα οποία ήδη εξυπηρετούνται και προβλέπουν συγκεκριμένα έργα για την κάλυψη των βιομηχανικών καταναλωτών με «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια. 

Η συγκεκριμένη κατηγορία αθροίζει έργα συνολικής ισχύος 887,5 Μεγαβάτ (συνυπολογίζοντας την απόκλιση ισχύος 20%) τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στη Motor Oil και τη θυγατρική της MORE. Τα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για να εξυπηρετηθούν οι διμερείς συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τη Viohalco και την ΤΙΤΑΝ, με την τροφοδοσία των βιομηχανιών από την παραγωγή ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 520 και 300 Μεγαβάτ, αντίστοιχα. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η χορήγηση όρων σύνδεσης και στα επόμενα έργα, «περνώντας» σρη δεύτερη κατηγορία. Όπως έχει γράψει το energypress, με την Υπουργική Απόφαση έχει «κλειδώσει» το μέγιστο όριο ισχύος οριστικών προσφορών σύνδεσης (ΟΠΣ) που μπορούν να χορηγηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα από τον ΑΔΜΗΕ καθορίζεται σε 2.950 Μεγαβάτ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος αιτημάτων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. 

Λαμβάνοντας υπόψη την απόκλιση 20% της εγκατεστημένης ισχύος, η οποία προβλέπεται στις σειρές προτεραιότητας για όλες τις ΑΠΕ που προορίζονται για PPAs, προκύπτει πως μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος μέχρι 2.360 Μεγαβάτ έχουν απόλυτο προβάδισμα στη χορήγηση όρων σύνδεσης, καθώς προορίζονται για την τροφοδοσία ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Στη δεύτερη κατηγορία, έχουν «περάσει» έργα μεταξύ άλλων η Egnatia Group, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Helleniq Energy, η BayWa r.e. και η Interphoton. Τα παραπάνω έργα προορίζονται για την τροφοδοσία με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια της Helleniq Energy (μέσω ενδο-ομιλικού PPA) και της Metlen (για το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια). Άλλες μονάδες αφορούν PPAs που έχουν υπογράψει η ΑΓΕΤ και η Χαλυβουργία Ελλάδος (συμφερόντων Μάνεση), Επίσης, το portfolio της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αφορά διμερή σύμβαση με τη Viohalco, τη δεύτερη με ωφελούμενη τη συγκεκριμένη βιομηχανία. 

Εκτός από το προβάδισμα στην πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο», το μέτρο του ΥΠΕΝ προβλέπει επίσης ότι τα έργα ΑΠΕ των «πράσινων» PPAs δεν θα υφίστανται στατικούς περιορισμούς έγχυσης. Ωστόσο, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα θα μπορέσουν να επωφεληθούν αυτό το δεύτερο bonus μόνο στην περίπτωση που ολοκληρωθούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και εξυπηρετούν συμβάσεις οι οποίες καλύπτουν την ελάχιστη χρονική διάρκεια. Σε αντίθετη περίπτωση έχουν κλιμακούμενο «πέναλτι» στατικών περιορισμών για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Η προβλεπόμενη προθεσμία θα προκύψει για το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ κάθε PPA, από τον χρόνο στο οποίο έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε παραγωγό και off-taker πως αυτό θα ξεκινήσει να εκτελείται, με την έναρξη λειτουργίας των αντίστοιχων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων.

Παράλληλα, το υπουργείο προβλέπει πως οι «πράσινοι» σταθμοί των βιομηχανικών PPAs θα απαλλάσσονται από δυναμικούς περιορισμούς έγχυσης λόγω τοπικής συμφόρησης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, όσον αφορά την προτεραιότητα κατανομής, οι «πράσινες» διμερείς συμβάσεις (και επομένως και τα βιομηχανικά PPAs) έρχονται «δεύτερες τη τάξει», μετά το χαρτοφυλάκιο που εκπροσωπεί ο ΔΑΠΕΕΠ. 

Αυτό σημαίνει πως, αντίστροφα, στις περικοπές λόγω πλεονάζουσας παραγωγής ΑΠΕ έναντι της ζήτησης, οι διμερείς συμβάσεις (είτε φυσικής παράδοσης είτε όχι) προηγούνται των έργων ΑΠΕ που έχουν σύμβαση ΣΠΗΕ ή ΣΕΣΤ – κάτι που επισημαίνεται και στην εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου για το πλαίσιο περικοπών ενέργειας ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, στο στάδιο της κατανομής & της ανακατανομής. 

«Η περικοπή των PPA στην ΑΕΗ οφείλει να προηγείται έναντι των περικοπών έργων ΑΠΕ με προτεραιότητα κατανομής, όπως ήδη ισχύει σήμερα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Κατά συνέπεια, από την προέλαση των PPAs, εκτεθειμένες θα είναι οι ΑΠΕ με ΣΕΔΠ, που δεν έχουν προτεραιότητα κατανομής.