Μεγάλα σχέδια για το μέλλον της ανάπτυξης ορυκτών καυσίμων έχει η Αίγυπτος με αρκετούς σημαντικούς νέους πλειστηριασμούς και επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.
Ένα νέο πετροχημικό συγκρότημα 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλες μεγάλες επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να αναζωογονήσουν την πετρελαϊκή βιομηχανία της Αιγύπτου, αν και μπορεί να χρειαστεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μια απογοητευτική οικονομική χρονιά.
Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός αφρικανικός παραγωγός ορυκτών καυσίμων, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός υγρών καυσίμων εκτός ΟΠΕΚ μετά την Αγκόλα. Ήταν επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στην Αφρική το 2022, μετά την Αλγερία. Η επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου της Αιγύπτου υποστηρίχθηκε από την έναρξη εργασιών σε πολλά μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα κατά την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr. Ωστόσο, η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου προβλέπεται να μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες καθώς το Zohr ωριμάζει, καθώς και λόγω πολλών πρόσφατων αποτυχιών εξερεύνησης.
Τον Φεβρουάριο, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο με τη Shard Capital με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και τον όμιλο Al-Qahtani της Σαουδικής Αραβίας για την κατασκευή μιας πετροχημικής εγκατάστασης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Αλαμέιν Σίτι στα βορειοδυτικά της χώρας. Το έργο θα επιβλέπεται από κοινοπραξία, συμπεριλαμβανομένων μελών από το Shard Capital, τον όμιλο Al-Qahtani και τους Royal Strategic Partners των ΗΑΕ. Μόλις ολοκληρωθεί, αναμένεται να παράγει 3,1 εκατομμύρια τόνους οκτώ διαφορετικών πετροχημικών προϊόντων ετησίως.
Ο Karim Badawi, υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι προηγμένες τεχνολογίες θα ενσωματωθούν στο σχεδιασμό της εγκατάστασης για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Ο Badawi είπε ότι η ανάπτυξη είναι το κλειδί για τη βελτίωση της αξίας των φυσικών πόρων της Αιγύπτου. Το συγκρότημα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την εξαγωγική ικανότητα της Αιγύπτου. Αναμένεται επίσης να βοηθήσει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου, των χωρών του Κόλπου και του Η.Β.
Νέοι γύροι διαγωνισμών
Τον Μάρτιο, το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου ανακοίνωσε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και παραγωγής. Το υπουργείο σχεδιάζει να προσφέρει επτά μη ανεπτυγμένα πεδία στη Μεσόγειο και έξι περιοχές εξερεύνησης στον Κόλπο του Σουέζ και στη Δυτική Έρημο. Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν προσφορές χρησιμοποιώντας το Egypt Upstream Gateway (EUG) τους επόμενους δύο μήνες, έως τις 4 Μαΐου 2025.
Το υπουργείο έκλεισε πρόσφατα τον γύρο διαγωνισμών για 13 εξερευνητικές περιοχές και ώριμα πεδία, μετά από αρκετές προσφορές που ελήφθησαν, οι οποίες αυτή τη στιγμή αξιολογούνται. Οι συνδυασμένες επενδύσεις από την προηγούμενη δημοπρασία θα μπορούσαν να αποφέρουν πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.
Στη νέα δημοπρασία, τα επτά μη ανεπτυγμένα πεδία προσφέρονται σε δύο ομάδες – τα πεδία Aten, Merit και Rahmat, καθώς και τα πεδία Notus, Salamat, Satis και Salmon. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στην αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεων, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στον εξορθολογισμό των διαδικασιών ανάπτυξης και παραγωγής.
Η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου μέσω της επέκτασης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Τα σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο αναμένεται να βοηθήσουν να γίνει η Αίγυπτος πιο ενεργειακά ανεξάρτητη στο μέλλον, καθώς η εθνική ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi βλέπει τη χώρα ως κόμβο παραγωγής και επανεξαγωγής για τις διεθνείς αγορές.
Επέκταση των ΑΠΕ
Ως οικοδεσπότης της Διάσκεψης COP27 για το Κλίμα του 2022, η Αίγυπτος δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να επεκτείνει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πριν φιλοξενήσει το COP27, η Αίγυπτος δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 42% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2035, στόχο τον οποίο μετέφερε αργότερα για το 2030. Τον Ιούνιο του 2024, ο τότε υπουργός Ηλεκτρισμού Mohamed Shaker ανακοίνωσε τον φιλόδοξο στόχο ενός ενεργειακού μείγματος με 58% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2000.
Ωστόσο, τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση αναθεώρησε τον στόχο της για την πράσινη ενέργεια, μειώνοντας το ποσοστό στο 40% του ενεργειακού μείγματος. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, ο υπουργός Πετρελαίου Karim Badawi είπε ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει ζωτικό μέρος του ενεργειακού μείγματος της χώρας για αρκετά χρόνια. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Μεσογειακής Ενεργειακής Διάσκεψης 2024, ο Badawi δήλωσε: «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας να εργαστούμε μαζί για να αυξήσουμε τις ανακαλύψεις και να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις μέσω των προσφορών που προσφέρονται για εξερεύνηση, με στόχο την επίτευξη νέων ανακαλύψεων στην περιοχή, η οποία διαθέτει περισσότερο πλούτο, ιδιαίτερα φυσικό αέριο».
Εισαγωγές φορτίων
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εργάζεται επί του παρόντος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με ξένες εταιρείες μετά την ενεργειακή κρίση του 2024. Μετά την απότομη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου, η Αίγυπτος αναγκάστηκε να εισάγει φορτία φυσικού αερίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει την εθνική της ζήτηση το περασμένο καλοκαίρι. Το υπουργείο Ενέργειας χρειάστηκε να καταφύγει σε μείωση φορτίου για να διατηρήσει το δίκτυό του online, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλήθηκαν και η ζήτηση αυξήθηκε. Καθώς η Αίγυπτος αντιμετώπιζε νομισματική κρίση, χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Λιβύης, παρενέβησαν για να την βοηθήσουν να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου που χρειαζόταν.
Η αιγυπτιακή λίρα παρουσίασε υποτίμηση 60% μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024. Επιπλέον, η Αίγυπτος φέρεται να συσσώρευσε χρέος περίπου 6 δισ. δολαρίων για προμήθειες φυσικού αερίου και καυσίμων. Ο Πρόεδρος Sisi και ο υπουργός Ενέργειας Badawi στοχεύουν τώρα να προσελκύσουν νέες επενδύσεις μέσω των νέων δημοπρασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και να καθησυχάσουν τις εταιρείες που έχουν ήδη δραστηριότητες στην Αίγυπτο.
www.worldenergynews.gr