Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Αγώνας δρόμου στο ΥΠΕΝ για τον ανασχηματισμό - Οι πέντε αποφάσεις που εκκρεμμούν

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να προλάβει έως τον επικείμενο ανασχηματισμό να τεθούν σε διαβούλευση, να υπογραφούν, ή να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ πέντε υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η Υπουργική Απόφαση για τη θέσπιση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ, βάσει του οποίου θα γίνεται η κατανομή των περικοπών στους φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς με ένα δίκαιο και διαφανή τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα κάποια έργα έναντι άλλων. Η απόφαση έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να βγει σε δημόσια διαβούλευση.

Η δεύτερη απόφαση, που επίσης είναι έτοιμη από καιρό, αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί είναι εκείνη που αφορά στις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται το υφιστάμενο θεσμικό πλάισιο για το net-billing ή το virtual net-billing (ταυτοχρονισμένος ή εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός). Ουσιαστικά θα πρέπει να «θεραπευτούν» διάφορες «αγκυλώσεις» που καθυστερούν την υλοποίηση των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Μια από αυτές αφορά στην απλοποίηση της σύναψης των συμβάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι αιτήσεις πολλές, ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Σήμερα το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει υπογραφή τριμερούς σύμβασης ανάμεσα σε καταναλωτή, προμηθευτή και ΔΑΠΕΕΠ, η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αλλάζει ο καταναλωτής πάροχο ρεύματος. Η αλλαγή θα αφορά στην υπογραφή μόνο μιας διμερούς σύμβασης μεταξύ καταναλωτή και ΔΑΠΕΕΠ, με τον Διαχειριστή να πρέπει να υπογράψει μία διμερή σύμβαση με κάθε εταιρεία προμήθειας.

Αλλαγή στο προσχέδιο

Η τρίτη απόφαση αφορά στην πρόσκληση για έργα αποθήκευσης ενέργειας, η οποία σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται θα έχει μια βασική αλλαγή σε σύγκριση με το προσχέδιο που είχε δοθεί στη διαβούλευση. Ουσιαστικά θα προβλέπει αυξημένη ισχύ για τις μπαταρίες που θα δημοπρατηθούν, πιθανώς έως τα 4,6 GW πανελλαδικά, από 3,5 GW που προέβλεπε το αρχικό draft. Η ισχύς των έργων θα υπερκαλύπτει τον στόχο που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες που φτάνει στα 4,3 GW το 2030, δίχως να συνυπολογίζονται τα 0,9 GW που έχουν προκριθεί από τους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ για να λάβουν λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση.

Η τέταρτη απόφαση θα περιγράφει τους όρους του διαγωνισμού για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα οποία θα στηρίξουν την πρώτη φάση του προγράμματος «Απόλλων» και θα φτάνουν περίπου τα 400 MW ενώ θα κατασκευαστούν και μονάδες αποθήκευσης περίπου 650 MWh που θα επιδοτηθούν με περίπου 100 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσο για την πέμπτη απόφαση που αφορά στη διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy, παρότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υπογράψει ήδη από τον Ιανουάριο τη σχετική απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών που παραχωρούνται, αυτή ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οπότε γίνονται οι σχετικές επαφές ώστε να γίνει άμεσα.

www.worldenergynews.gr