Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Άρης Στεφάτος (ΕΔΕΥΕΠ): Σταθερά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα





Σε όλον τον κόσμο τα κράτη καλούνται να βρουν τη χρυσή ισορροπία μεταξύ της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής βιωσιμότητας, και της μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.


Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και η ανάγκη της Ευρώπης για διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, επιβεβαιώνουν ότι η ενεργειακή στρατηγική που έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε στην Ελλάδα είναι συνεπής, ολιστική, και ρεαλιστική ως προς τον τελικό στόχο της πράσινης μετάβασης. Εστιάζει στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, είτε πρόκειται για το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα είτε για το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που ενισχύει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μας μείγμα.

Παράλληλα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας δίνοντας έμφαση στη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω νέων τεχνολογιών, όπως η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Τη διαφοροποιημένη αυτή ενεργειακή στρατηγική διαμόρφωσε σειρά πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν με εντολή του πρωθυπουργού το 2022, και συνεχίζονται με μεθοδικότητα. Η ίδρυση και αναβάθμιση της ΕΔΕΥΕΠ αποτέλεσε κομβικό σημείο σε αυτήν την πορεία, καθώς επέτρεψε το συντονισμό των εθνικών προγραμμάτων ανάπτυξης νέων ενεργειακών τομέων. Σήμερα, η Ελλάδα προχωρά σε συγκεκριμένες δράσεις που φέρνουν απτά αποτελέσματα και θέτουν τις βάσεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας τα πέντε τελευταία χρόνια και έτοιμοι για μια χρονιά υλοποίησης όσων έχουν σχεδιαστεί και προετοιμαστεί μεθοδικά, είναι τεχνικό-οικονομικά συνεπή, έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική, και τηρούν αυστηρότατα περιβαλλοντικά πρότυπα. Σε συνέχεια αυτής της προεργασίας, και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πριν καν κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 έχουμε ήδη πολύ σημαντικές εξελίξεις και ξεκάθαρα επόμενα βήματα, για τα οποία δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.

Έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την εκδήλωση επίσημου ενδιαφέροντος από τις Chevron και HELLENiQ Energy και κατόπιν θετικής εισήγησης της ΕΔΕΥΕΠ, το ΥΠΕΝ προκήρυξε διαγωνισμό νέων παραχωρήσεων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για δυνητικά κοιτάσματα της χώρας και για νέες περιοχές εξερεύνησης, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές προοπτικές για εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου.

Στόχος μας στον τομέα αυτόν είναι ως τα τέλη του 2025 να έχει διευρυνθεί η εγχώρια αγορά με περισσότερους επενδυτές και περισσότερες περιοχές έρευνας, και να διαθέτουμε σαφή εικόνα για την έναρξη των πρώτων διερευνητικών γεωτρήσεων στις παλαιότερες παραχωρήσεις.

Διαχείριση έργων CCS

Στο περιθώριο της Έκθεσης EGYPES, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κάιρο, σημειώθηκε μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα: η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για έργα CCS στην Αίγυπτο, και αναζήτηση νεών περιοχών για γεωλογική αποθήκευση CO2. Ως αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, η ΕΔΕΥΕΠ έχει από ελληνικής πλευράς τον συντονιστικό ρόλο για την υλοποίηση της συμφωνίας. Μια συμφωνία που δυνητικά μεγαλώνει τις ήδη σημαντικές προοπτικές της αναπτυσσόμενης εγχώριας αγοράς, και ενισχύει περαιτέρω τη σχέση της χώρας μας με έναν στρατηγικό εταίρο.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο η ολοκλήρωση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου για το CCS, στη δημιουργία του οποίου είχαμε κομβική συμβολή, όσο και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την αίτηση άδειας αποθήκευσης στον Πρίνο. Συνεπώς αισιοδοξούμε ότι τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να εκδώσουμε την πρώτη άδεια αποθήκευσης για το εμβληματικό έργο CCS του Πρίνου.

Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Στο μέτωπο των ΥΑΠ, η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη με τα δύο πιλοτικά έργα που υλοποιούν στην Αλεξανδρούπολη οι ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, MORE Energy, και ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ταυτόχρονα, αξιολογούμε δυνητικές παρεμβάσεις για την έκδοση της ΚΥΑ που θα ορίζει τις εν δυνάμει θαλάσσιες περιοχές για εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού, ώστε να προκηρυχθούν κεντρικά οι απαραίτητες ανεμολογικές, ωκεανογραφικές, και βυθομετρικές μελέτες.

Η προοπτική των ΥΑΠ παραμένει το ίδιο –αν όχι και περισσότερο– σημαντική και επίκαιρη για τη χώρα μας, διότι διαθέτουμε εξαιρετικό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα του μείγματος καθαρής ενέργειας της Ελλάδας.

Αναπτυξιακές ευκαιρίες σε οικονομικούς κλάδους-κλειδιά

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες δεν ενέχουν μόνο ενεργειακή, αλλά και αναπτυξιακή διάσταση. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα γύρω από τους τρεις αυτούς τομείς, ενισχύοντας τη ναυτιλία, τα λιμάνια, τη βιομηχανία, και τις υποδομές της. Η ναυτιλιακή βιομηχανία, ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά και εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών και των υποδομών CCS. Επιπλέον, τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να εξελιχθούν σε ενεργειακά κέντρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επενδύσει στην αναβάθμιση των υποδομών τους για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις επενδύσεις €120 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια για την αναβάθμιση των υποδομών σε τρία λιμάνια της Νορμανδίας, προκειμένου να υποστηρίξουν υπεράκτιες δραστηριότητες.

Η ενεργειακή στρατηγική της χώρας που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την ΕΔΕΥΕΠ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, αποτελεί ένα συνεκτικό και ολιστικό πλάνο που συνδυάζει την ενεργειακή ασφάλεια, την τεχνολογική καινοτομία, και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένες δράσεις, η Ελλάδα διαμορφώνει ένα σύγχρονο ενεργειακό μοντέλο που ενισχύει το ρόλο της ως σημαντικού παράγοντα στην ευρωπαϊκή αγορά.

www.worldenergynews.gr